En hel del vapen har kommit in till polisen

"Nästan 200 kilo ammuntion"
1:41 min

Sedan den förste mars pågår polisens vapenamnesti. Den innebär att man kan anonymt kan lämna in vapen och ammunition man inte har tillstånd för till polisen, utan att riskera åtal. Till polishuset i Uppsala har det redan kommit in en hel del.

– Här har vi en låda med enhandsvapen som kommit in. Bland annat har en mauser, mindre modell, säger David Johansson på Uppsalapolisen.

Jag har fått följa med honom in i valvet där de förvarar alla mottagna vapen, innan de fraktas ner till SKL för att förstöras. Och på de dryga två veckorna amnestin varit igång, har det kommit in en hel del vapen.

– Drygt 90 och nästan 200 kilo ammuntion.

Det låter mycket, tycker jag.

– Det är en helt del vapen är det, och det visar ju på att det finns en hel del illegala vapen ute i samhället.

Men mest är det gamla gevär, som mer ser ut som gamla museiföremål än något annat, som står uppställda i hyllorna.

– Mauser, Remington. Det här är ju väldigt vanligt förekomande på amnestin.

Och enligt David Johansson är det knappast yrkeskriminella som kommer och lämnar.

– Det är framförallt personer som påträffar vapen som de inte visst om att det hade. Vapen som blivit kvar efter en avliden släkting eller någon som har flyttat.Vapen som används i kriminella kretsar är väl inte lika vanligt förekommande.

Amestin pågår till den första maj, men även om det gått bra hittills tror inte David Johansson på några rekord.

– Vi fick in ungefär 600 vapen under amnestin 2007. Vi tror väl inte att vi kommer in lika många vapen den här gången, men vi hoppas ju fortfarande på ett gott resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".