Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto:Astrid Iselidh/SR.
Akademiska sjukhuset

Kritik efter dödsfall

Kritik efter dödsfall inom psykiatrin
1:17 min

Psykiatrin på Akademiska sjukhuset i Uppsala får kritik av socialstyrelsen sen en patient avlidit efter att ha blivit fastspänd i en säng.

Patienten var utagerande och påverkad av alkohol den aktuella kvällen då han kom till psykakuten, och det beslutades att han skulle spännas fast med bälte för att förhindra att han skadade sig själv eller andra.

Efter att han spänts fast kunde han ges lugnande mediciner, och han somnade in. På förmiddagen dagen därpå sov han fortfarande, och då han skulle ses till på eftermiddagen var han livlös och det kunde konstateras att han avlidit.

Socialstyrelsen kritiserar psykiatrin i Uppsala för det som hände och menar att det fanns flera brister. Det påpekas också att det inträffat två liknande händelser tidigare inom psykiatrin i Uppsala och socialstyrelsen skriver i sitt beslut att det är anmärkningsvärt mot bakgrund av det att inte bättre rutiner har införts för övervakning av patienter som spänns fast och kontroll av deras kroppsliga allmäntillstånd. I det här fallet hade patienten också komplicerade kroppsliga sjukdomar förutom sin psykiska sjukdom, men någon undersökning av hans fysiska tillstånd gjordes ändå inte.

Socialstyrelsen kritiserar också att själva intagningen av patienten gick för långsamt, vilket medförde att en städare blev allvarligt hotad, Efter den händelsen har även städpersonal utrustats med överfallslarm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".