Foto: Francois Mori

Vin i P4: Pinot noir

P4 Upplands vinkännare Anna Nilsson tipsar om vin.
Denna vecka tittar hon närmare på pinot noir.

Duette (6602), 99 kr
Ett jättegott vardagsvin, en bra budgetvariant av pinot noir! Mycket fruktigt med inslag av peppar, solvarma, mörka bär och jordgubbar. Vinet är lätt och har liten strävhet. Passar bra till inte alltför smakrika kötträtter.

Brewer-Clifton, Santa Rita Hills Pinot Noir (95783), 329 kr

(Begränsad upplaga, måste beställas från butik på Systembolaget)

Ett helt fantastiskt vin! Det är relativt fylligt med något högre strävhet än vanligt för att vara en pinot noir. Ändå är den väldigt len och har inte den skarpa syra som annars brukar utmärka ett vin av denna druva. I smak och doft hittar man kryddor och friska örter, romrussin och mörk varm frukt samt inslag av fat.

Passar bra till lite smakrikare kötträtter, exempelvis lamm och anka.

Felton Road Bannockburn Pinot Noir (95297), 389 kr

(Säljstart på Systembolaget den 13 mars 2013. Finns i begränsad upplaga och måste beställas från butik)
Ett otroligt gott vin, även det något fylligare och strävare samt smakrikare vin än än standard-pinot noir. Man hittar toner av kryddor, svartpeppar, solmogna mörka bär och jordgubbar, lakrits och fat. Väldigt smakrikt och passar bra till exempel feta och vilda fåglar.

Vinet kommer från Central Otago i Nya Zeeland vilket är ett av de områden i världen som lyckats bäst med pinot noir som med elegans och hög fruktsyra inte sällan tål flera års lagring.

Alkoholfritt
Nanny State (1947), 12,40 kr
Förvisso en brittisk öl, tillverkad i Skottland men i amerikansk stil. Den är väldigt humlad vilket märks både i smak och doft. Den är väldigt aromatisk och har en rejäl beska, nästan större än deras ölsorter med alkohol som säljs på Systembolaget. Förutom de överväldigande aromerna från humlen kan man också hitta toner av apelsin, aprikos och knäckebröd.

Bör användas med viss försiktighet till mat eftersom dess beska riskerar att "ta över". Passar eventuellt bra till fet och salt mat eller bara som törstsläckare för de som gillar humlade ölsorter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".