TV4. Foto: Holger Ellgaard

TV4:s lokala nyhetssändningar kan försvinna

"Det är en utarmning som pågår"
1:55 min

TV4:s lokala nyhetssändningar kan komma att försvinna. Det skrev tidningen Resumé i går som tagit del av information om att ägaren, mediakoncernen Bonnier, ska spara pengar. Men TV4:s pressavdelning säger till Sveriges Radio att det handlar om rena spekulationer och förnekar att det skulle ha fattats beslut om att lägga ner de lokala nyheterna.

På kanalens 25 lokala redaktioner arbetar i dag 200 personer och enligt tidningen skulle hälften av dem sägas upp.

– Om det blir så att vi bara blir några stycken som ska göra jobbet här så skulle det bli avsevärd skillnad i bevakningen eftersom vi redan nu är extremt slimmade, säger Anja L Sundberg är biträdande nyhetschef på TV4 Nyheterna Uppsala:

– Alla reportrar gör sitt eget jobb, de researchar, filmar, klipper sina inslag och är samtidigt reportrar. Så det är klart att det är svårt att göra bra journalistik om man är väldigt få.

2012 tog Bonnier Broadcastings nystartade Nyhetsbolaget över TV4:s nyheter. Bolaget har drygt 400 anställda som ska producera kanalens nyheter och hälften av dom finns på landets 25 lokala redaktioner.

Enligt tidningen Resumé har Nyhetsbolagets nya vd Åsa Tillberg, som tillträder om tre veckor, krav på sig att snabbt banta bort ungefär hälften av de som i dag finns på de lokala redaktionerna. Nyheterna ska då rymmas i kanalens rikssändingar eftersom lokala sändningar försvinner.

Jan Nordling har jobbat på TV4 i Uppsala sedan starten 1995. Då fanns 17 personer på redaktionen. Nu finns här 6 och snart kanske de bara är tre.

– Överhuvud taget tror jag det är viktigt med lokala medier. Det är en utarmning som pågår och det är flera medier som minskar sin bemanning. Jag tycker att det är en demokratisk förlust i samhället att ha mindre kvalificerad nyhetsbevakning i tv.

– Även om webben utvecklas och folk söker nyheter den vägen så är tv ett väldigt brett medium som når en stor del av publiken och jag tror att det är sådant som folk faktiskt efterfrågar.

Om det faktum att personalen nåddes av informationen via en tidning säger Anja L Sundberg så här:

– Det är klart att stämningen inte är så kul när man får höra sådana här rykten och inte heller när de kommer via en branschtidning och samtidigt dementeras på det här sättet. Man undrar vad som egentligen är sant, vad är det som kommer hända?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".