Psykiatrins Hus i Uppsala invigs om en månad. Foto: Martin Hult/SR.

Flyktingvård planeras i Psykiatrins hus

"Det har ibland varit svårt att veta vart man ska vända sig"
1:41 min

Landstingets planerade satsning på att i Psykiatrins hus i Uppsala inrätta ett särskilt centrum för vård till flyktingar, har i dag diskuterats. Kristdemokraternas landstingsråd Anna-Karin Klomp menar att centrumet kommer att fylla ett viktigt behov.

- Det är för att vi ska få en förbättrad integration som landstinget samlar sin verksamhet för nyanlända och flyktingar. Dels ska där ske de hälsosamtal som vi har med alla nyanlända, dels den psykiatriska vården, säger Anna-Karin Klomp.

Ska det vara ett forskningscentrum eller vara mest till för vård?

- Både och. Dels ett kompetens- och forskningscentrum, dels ska där bedrivas vård för nyanlända med speciell problematik som är kopplad till flyktingskapet.

Varför behövs centrumet?

- Därför att det finns en speciell problematik kopplad till flyktingskap, och där behöver vi bygga upp en egen kunskap och ha ett samordnat omhändertagande av personer som behöver den här hjälpen. Det är ju naturligtvis långt ifrån alla, men de som behöver den ska få samordnade insatser.

Ett motiv som nämns är att centrumet ska gynna integrationen. Hur gynnar det integrationen att man ger invandrare separat vård?

- Jo, på samma sätt som om du har schizofreni och får behandling för den, så ska du få behandling för till exempel posttraumatisk stress av personer som är specialister på just att hantera det problemet. Får man hjälp med de problem man har så kommer man lättare att kunna ta ett arbete eller skaffa en utbildning om man behöver det.

Har det funnits en brist i kompetensen vad gäller att behandla till exempel posttraumatisk stress?

- Det har ibland varit svårt att veta vart man ska vända sig. Sen har vi inte kunnat ha hälsosamtal med alla som kommit till Sverige, och det är väldigt viktigt för att se vilka insatser man ska ge, men också ur smittskyddssynpunkt, säger Anna-Karin Klomp, kristdemokratiskt landstingsråd och ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Uppsala läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".