Norrtäljeanstalten. Foto: Pawel Flato/Scanpix.
Norrtälje

Rätt agerat när fångar överföll personal

"Sannolikt förhindrades ett mer allvarligt förlopp"
1:24 min

Två fångar på Norrtäljeanstalten attackerade och skadade en anställd i januari i år. Nu har en så kallad incidentutredning gjorts, och den visar att personalen agerade rätt, i enlighet med de rutiner och instruktioner som anstalten har.

Det var i början av januari som två intagna på Norrtäljeanstalten bakifrån överföll en arbetsledare i maskinsnickeriet och skadade honom allvarligt. Den anställde fick föras till sjukhus med bland annat skador i ansiktet.

Det här är tredje gången sedan hösten 2012 som intagna på anstalten ger sig på anställda med våld. Men Kriminalvården har utrett händelsen och kommit fram till att personalen handlade rätt.

Eftersom ljudnivån är hög inne i maskinsnickeriet så upptäcktes händelsen först när en kollega såg att arbetsledaren var skadad och att gärningsmännen skyndade därifrån.

Kollegan larmade genast och såg till att låsa in de inblandade i ett angränsande rum och en minut senare var hela larmstyrkan på plats och de intagna greps och sattes i isoleringscell.

Kriminalvården konstaterar att personalens ingripande sannolikt förhindrade ett mer allvarligt förlopp då det fanns risk för att arbetsledaren hade kunnat skadats mycket värre.

En brist noteras dock eftersom en omedelbar rapportering till incidentledningen inte gjordes vilket hade kunnat betyda att Kriminalvårdens hantering av ärendet försenats.

Kriminalvården har beslutat att anstaltens rutiner och interna anvisningar ska förtydligas när det gäller rapportering vid larm. Dessutom ska verksamheten i verkstäderna ses över när det gäller vilka intagna som ska vara där och man ska även överväga alternativa sysselsättningar för intagna som inte vill arbeta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".