1 av 3
Linus Jonsson, en av arrangörerna, på banan på Studenternas där VM i isracing äger rum i helgen. Foto: Cathrin Reth/SR
2 av 3
Österrikaren Franz Zorn, en av deltagarna i VM i isracing. Foto: Cathrin Reth/SR
3 av 3
En av motorcyklarna som används under VM i isracing. Foto: Cathrin Reth/SR

VM i Isracing på Studenternas i helgen

Inför VM i isracing på Studenternas
1:24 min

På lördagseftermiddagen startar VM i isracing på Studenternas i Uppsala. Tio delfinaler har ägt rum i olika länder och nu är det dags för de två sista i Grand Prix-serien. En som ska åka är österrikaren Franz Zorn.

– Nu håller vi på med tekniken, sedan är det bara att koncentrera sig och slappna av innan det är dags.

Franz Zorn med sin cykel, som är specialbyggd för både hans kropp och åkstil, förbereder sig inne i ett tält bredvid isarenan tillsammans med 17 andra förare och minst dubbelt så många cyklar. Här finns också en av arrangörerna Linus Jonsson.

– Du ser att dabbarna på hjulet är tätt placerade. De är 28 millimeter långa och flera hundra på varje hjul. Motorcykeln kommer upp i cirka 140 kilometer i timmen på raksträckorna. Sedan störtar de in i kurvorna utan bromsar. Att se en sådan här tävling det är något av det...ja, jag är frälst.

Trots att fem ryssar ligger i topp poängmässigt hyser Linus Jonsson gott hopp för de fyra svenska deltagarna.

– De ligger bra till och framför allt kan de överraska här hemma i Sverige. Varje Grand Prix är unik och jag blir inte förvånad om vi har svenska i semifinal och till och med kanske en finalplats.

Uppemot 15 000 besökare räknar Jonsson med på Studenternas under helgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".