Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kommuner erbjuder mer förskoletid än lagen kräver

Publicerat måndag 25 mars 2013 kl 05.20
Förälder: Barnen behöver mer tid på dagis
1:59 min
En av Uppsalas förskolor. Foto: Lisa Helgesson/SR

I förra veckan beslutade barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna att alla barn i kommunen ska få rätt till 30 timmars förskola i veckan. Det är betydligt mer än i de flesta andra kommuner i närheten visar en rundringning som Upplandsnytt har gjort.

I de flesta kommuner gäller fortfarande 15 timmar för barn till arbetslösa och föräldralediga. I Knivsta bor Sandra Tanninger som just nu är föräldraledig, och hon hade gärna sett fler timmar.

– Jag tycker själv att det ska bli mer. Barnen har ju fortfarande behov av att träffa andra barn och att lära sig mycket som de kanske inte gör hemma med sina småsyskon.

Hur långt räcker 15 timmar?

-Inte särskilt långt.

Att garantera alla barn 30 timmars förskola i veckan är ovanligt. I Uppsala län är det bara Uppsala som erbjuder mer än de lagstadgade 15, här får alla 20 timmar.

Att man i Sigtuna bestämt höja gränsen beror på att man vill ge alla barn bättre möjligheter, säger Lola Svensson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Sigtuna. Mer förskoletimmar ger bättre resultat i skolan och bättre språkkunskaper.

– Vi i Sigtuna kommun tycker att det är viktigt att barnen får den möjligheten, att alla barn får den möjligheten att, om föräldrarna så vill, vara 30 timmar i förskolan. Då vi vet att det ger goda resultat.

De extra timmarna kommer kosta Sigtuna runt 10 miljoner om året. Det är förstås positivt om man nu har möjlighet att göra det, säger Klas Bergström (M) som är Utbildningsnämndens ordförande i Knivsta, där man i dag alltså ligger kvar på 15 timmar i veckan.

– Jag skulle gärna ha fler timmar. Jag ser fördelar med en utökad förskola. Men det är en ekonomisk prioriteringsfråga. Det finns andra saker som vi tycker är mer angelägna, som minskade barngrupper, som vi upplever att förädrarna i Knvista värdesätter.

Klas Bergström tror inte heller att det påverkar barnens inlärning nämnvärt.

– Jag tror inte att barnen halkar efter. Jag tycker att det är bra med en väl utvecklad förskola. Men jag tror också att det finns ett värde för syskonen och föräldrarna att umgås utvecklas tillsammans en viss tid av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".