Anmälan om spädbarn blev liggande

Personal inom omsorgen i Uppsala kommun anmäler Barn- och ungdomsenheten inte tagit en situation kring ett spädbarn på allvar - trots mammans oro för att pappan skulle skada pojken.

Det var kring årsskiftet som kvinnan för första gången kontaktade socialjouren.  Hon var då orolig för att hennes man skulle skada henne och deras son. Enligt kvinnan ska mannen tidigare ha betett sig vårdslöst med sonen, som endast är några månader gammal. Vid ett blöjbyte ska mannen ha blivit arg, skrikit och tagit så hårt i sonen att han fick märken. En annan gång ska han ha slängt en napp hårt på sin son, berättar kvinnan.

När anmälan kom till barn och ungdomsenheten söder uppmärksmmades det inte att det var fara för att barnet skulle skadas. Det gjordes heller ingen skyddsbedömning. Istället dröjde det till i slutet av februari innan arbetet med ärendet kom igång.

Brister i hantering av ärendet är nu anmälda och även en polisanmälan har gjorts

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".