Louise Plobeck, Lärarförbundet. Foto: Sanna Richter/SR

Kraftigt höjda löner för enskilda lärare diskuteras

Lärarförbundet Uppsala: ”Bra att det satsas men det behövs mer”
4:56 min

Sigtuna har bestämt att ge kommunens 32 bästa lärare upp till tio tusen mer i lön per månad. Rektorer har valt ut lärare på sin skola som fått flest elever att nå sina mål, eller fått eleverna att höja sig mest. Liknande upplägg diskuteras i flera kommuner i länet, bland annat i Uppsala.

Åsikterna går isär bland lärare på Tiundaskolan vi pratar med, Åsa Eriksson tycker att om pengarna finns lönerna höjas för alla istället:

– Jag tycker det är en risk att det slår snett, för det beror så mycket på vilken elevgrupp man har och hur högpresterande den är. Om alla har A - är jag då värd 10 000 mer då? säger Åsa Eriksson.

Skulle du anstränga dig med om du visste att liknande system fanns här?

--Jag är inte säker på att det går att anstränga sig mer än vi redan gör. Det är klart att mer betalt är en morot, men det känns faktiskt fel att det ska plocaks ut såhär, säger Tanja Trivich.

Andra lärare är inne på en helt annan linje:

– Högre löner bland några drar upp lönerna för andra, och jag skulle gärna vilja att Uppsala gjorde likadant.

Tio tusen är mycket. Hur ser du på det?

– Ja just det - och det är härligt!, säger Elisabeth Tornberg.

Och det är inte omöjligt att det blir så, Cecilia Forss, moderat kommunalråd med ansvar för grundskolan säger att det diskuteras också i Uppsala kommun om och i så fall hur de ska höja lärarlönerna för ett fåtal.

Lärarfackfen är generellt för en större lönespridning. Ordföranden för Lärarförbundet i Uppsala, Louise Plobeck, tycker det är bättre att några för högre lön än ingen alls. Men hon ser också en risk att det blir för godtyckligt vilka som får lönepåslaget.

– Det kanske inte blir så lätt föer den som blir utvald om den inte har accaptans i kollegiet. Sen tycker vi att det här inte räcker utan det är hela kollektivet som måste höjas för att unga människor ska vilja bli lärare, säger Louise Plobeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".