Grundskolan i Uppsala "förvirrande och otydlig"

"Vi kommer förändra organisationen"
2:11 min

Uppsala kommuns organisation för grundskolan är förvirrande och otydlig. Det har kommunens revisorer kommit fram till vid en granskning av grundskolan. Det är alltför ofta oklart vem som ska bestämma vad, menar revisorerna. Och nu öppnar ansvariga kommunalrådet för grundskolan, moderaten Cecilia Forss, för att det kan komma organisatoriska förändringar.

- Jag tror att vi kommer att förändra organisationen. Ingen organisation kan fortsätta att vara precis som den var då man hittade på den, säger Cecilia Forss.

I sin nya rapport skriver kommunens revisorer att det verkar råda ett utbrett missnöje med den nuvarande organisationen för grundskolan, och revisorerna tycker att rollfördelningen behöver bli tydligare när det gäller vem som ska besluta i olika frågor, t ex i skollokalfrågor. Den nuvarande organisationen för grundskolan bygger på att politiker från två olika nämnder är inblandade i beslutsfattandet, där den ena nämnden ger ett uppdrag till den andra nämnden, som sedan ska verkställa uppdraget, och det är rollfördelningen mellan de två nämnderna som enligt revisorernas rapport upplevs som otydlig och förvirrande. Även rollfördelningen mellan tjänstemännen på de två olika förvaltningarna upplevs som otydlig, och det klagas också på kommunikationen mellan rektorerna och tjänstemännen. Cecilia Forss säger att hon känner igen mycket av det som sägs i revisorsrapporten, inte minst eftersom hon själv är ordförande i uppdragsnämnden för grundskolan, dvs barn- och ungdomsnämnden:

- Som politiker i en uppdragsnämnd blir man lite frustrerad ibland, därför att man egentligen aldrig kan fatta ett beslut om att så här ska det gå till i en viss skola. Jag har just varit på en konferens där jag fått lära mig att en anledning till att man lyckades skapa förändring på en skola, har varit att politiker vågat ta tag i en del hur-frågor, och där är vi inte i Uppsala, säger Cecilia Forss.

Tidigare i år föreslog Folkpartiets Mohamad Hassan att kommunen skulle avskaffa modellen med uppdragsnämnd och utförarnämnd just på skolområdet. Han sa då:

- Jag har inte mött någon enda lärare eller övrig skolpersonal som säger att det här är en toppenmodell. Modellen vi har är ineffektiv och omodern och det är dags att se över den, sa Mohamad Hassan.

Cecilia Forss säger att hon vill vänta med eventuella förändringar till efter valet nästa år, men hon är heller inte beredd att skrota uppdrags- och utförarnämnderna rakt av:

- Jag tror inte på en tillbakagång till det vi hade förut, för det var faktiskt inte bra. Den här fungerar i alla fall bra, trots att det uppstår frustration ibland, säger Cecilia Forss (M), kommunalråd och ordförande i kommunens barn- och ungdomsnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".