Lisa Skiöld barnombudsman. Foto: Sanna Richter/ SR

Barnombudsman: Uppsala kommun jobbar inte tillräckligt bra mot kränkningar i skolan

Lisa Skiöld: ”Det här är inte okej”
6:03 min

Igår anmäldes en våldtäkt i en högstadieskola i Uppsala. En elev ska vid flera tillfällen ha blivit utsatt för sexuella övergrepp på en skoltoalett, av en elev från från en annan skola. Så här allvarliga övergrepp är ovanliga men Uppsalas barnombudsman Lisa Skiöld tycker att kommunen har en för slapphänt attityd.  

- När jag träffar personer inom vård- och bildning från Uppsala kommun så tycker jag att man är lite för säker på att man kan. Man förlitar sig på att rektorerna tar sitt ansvar, men det har förekommit kränkningar och till och med övergrepp som i det här fallet, det är inte acceptabelt att tycka att det är okej, att "vi gör det här okej", för det är inte tillräckligt bra, säger barnombudsman Lisa Skiöld.

P4 Uppland har också sökt grundskolechef Lars Romanus men han har avböjt att medverka.

Lisa Skiöld säger att skolorna ser väldigt olika ut, en del fungerar bra medan andra inte gör det. Hon säger att det är viktigt att ha tydliga ordningsregler, att ha tillräckligt med personal som har uppsikt över eleverna, att ha en ordentlig värdegrund och aktiva diskussioner kring den.

Hon tror att det går att få en skola som är fri från brott och kränkningar. Så, vad är viktigast att ta tag i nu?

- Att göra riktiga planer och följa mallen som är framtagen av vård- och bildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".