Cannabis. Foto: Eric Risberg AP/Scanpix

Polisen vill lära sig mer om knarkspaning på nätet

"Vi har en utbildning på gång"
1:39 min

I dag avslutas rättegången i Uppsala tingsrätt avslutas mot den 32-årige Uppsalabo som ska ha sålt runt ett kilo cannabis i månaden via internet under två års tid. Han upptäcktes av en slump och inte via aktiv polisspaning på nätet. Tommy Andersson, chef för kriminalavdelningen vid Uppsalapolisen, vill inte säga om man satsar några resurser i dag på knarkspaning på nätet.

– Hur vi gör just i dagsläget vill jag inte uttala mig om, det har att göra med våra arbetsmetoder, som jag ogärna offentliggör, säger han.

Under två års tid ska 32-åringen - som är tidigare ostraffad - oupptäckt ha kunnat sälja knark i småportioner via internet. Han åkte dit först när anställda på Uppsalahem märkte att de inte kom in i städförrådet och förstod att nån måste bytt låskolv. När de bröt sig in hittade de cannabisodlingar där och polisen nystade vidare.

32-åringen ska också ha smugglat in narkotika från Danmark som såldes via nätet:

Så här har åklagaren Maja Kullinger när hon väckte åtal:

– De använder speciella verktyg för att man ska komma ut på vissa sidor t ex. Så han har inte lagt ut det på en anslagstavla som varit tillgänglig för precis vem som helst.

Och fastän knarkhandeln - precis som i det här fallet - inte sällan sker på nätet, så är det få polismyndigheter i landet som spanar aktivt på nätet i dag, Under året kommer det därför ordnas en utbildning hos Polishögskolan i just detta.

Och Uppsalapolisen är intresserade av att vara med, säger krimchefen Tommy Andersson. Och han tillägger att utifrån hur narkotikahanteringen ändrar karaktär - så är det hans bedömning att Uppsalapolisen kommer satsa mer framöver på att spana på knarkhandeln på nätet framöver.

– Om det är internetspaning du menar i form av att man tar sig in på olika forum för att avslöja narkotikahandel, så är det så att vi har en utbildning på gång för den här typen av verksamhet, säger Tommy Andersson, chef för kriminalavdelningen vid Uppsalapolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".