Karlit. Arkivbild. Foto: Thomas Magnusson/SR

Ingen fortsatt drift av Karlit

Östen Sundberg, f d anställd: ”Man hade ju förhoppningar”
0:35 min

I dag kom beskedet att det inte blir någon fortsatt drift av träflisföretaget Karlit i Karlholmsbruk. Konkursförvaltaren har inte hittat någon som vill driva verksamheten vidare och har i stället ingått ett avtal med ett tyskt företag som köper delar av utrustningen.

Det betyder att det nu är klart att de ungefär 130 anställda måste söka nya jobb, bland dem Östen Sundberg:

– Man har ju gått och väntat på svar. Nu vet man ju att det är dags att ta ett steg vidare.

Trodde du att det skulle gå att hitta en lösning för fortsatt drift i Karlholmsbruk?

– Ja, när de slog igen var det väldigt stora förhoppningar om att hitta en köpare. Det lät då nästan som om de stod i kö för att ta över.

Tror du att du kommer att bo kvar på orten?

– Ja, jag är så pass gammal tycker jag att det är ingen idé att flytta. Man har ju framtiden bakom sig, så förhoppningarna att hitta ett nytt jobb är kanske inte så stora.

Du fick höra den här nyheten på radion i dag. Vad tänkte du då?

– Jag tänkte väl inte att en 500-årig industrihistoria skulle gå i graven så här. Men så är det, det är nya tider.

Karlitkoncernen ansökte i augusti förra året om konkurs för koncernens samtliga sju bolag. I Karlholmsbruk innebar det att alla de cirka 130 anställda förlorade jobbet. Träindustri har funnits i Karlholmsbruk ända sen 1910, och dessförinnan bedrevs järntillverkning här, med traditioner tillbaka ända till 1730.

Socialdemokratiska kommunalrådet i Tierp Bengt-Olov Eriksson säger att kommunen sedan konkursen var ett faktum har en projektledare i Karlholmsbruk som arbetar med att försöka hitta ersättningsverksamhet i Karlits lokaler. Han är inte överraskad över dagens besked:

– Det kommer inte som någon överraskning. Det har väl i praktiken stått klart sen årsskiftet att det inte blir någon fortsatt boardtillverkning. Jag hoppas att det går att hitta annan verksamhet som är beredd att flytta in i de här lokalerna, säger Bengt-Olov Eriksson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".