1 av 3
Lera, träd och mat i ett mörkt skrymsle, toppen för vildsvin! Foto: Sanna Richter /SR
2 av 3
Nya fällan snart i skogen. Foto: Sanna Richter/SR
3 av 3
Stefan Berggren med sin fälla. Foto: Sanna Richter/SR

Hela vildsvinsflockar kan skjutas samtidigt

Nya fångstredskapet -oemotståndligt för vildsvin
2:57 min

Stefan Berggren har just fått sin nya vildsvinsfälla godkänd av naturvårdsverket och redan i nästa vecka tror han att den kommer stå ute i skogen. Fällan är en åttkantig inhägnad som fylls med mat, vatten, lera och annat som vildsvinen tycker om så att de självmant går in.

- De måste känna trygghet, det är jätteviktigt, annars besöker de inte en plats, säger Stefan Berggren som bor i Kilby strax utanför Alunda.

Där på gården står just nu fällan som har testats runt Bålsta där problemen med vildsvin varit stora.

Fållan är åtta väggar som placeras direkt på marken i en cirkel. Den kan rymma en hel flock vildsvin, mellan tio och femton stycken och de gillar att vara tillsammans. Stefan Berggren berättar att fler grisar gärna kommer in när några har börjat, de har inget emot att det blir trångt.

- Ju fler desto bättre tycker de. Först använder man fällan som matstation så att djuren vänjer sig vid att komma dit för att äta och dricka, säger han.

Sedan spänns dörrarna upp med ett snöre som fästs vid matstationen och när grisarna bökar där så släpps dörrarna igen. Sen kan alla djur skjutas utan risk för skadeskjutningar och en skrämd flock. Stefan Berggren är mycket noga med att vildsvinen ska ha det bra, de ska trivas och känna sig trygga. Men har han själv en känslomässig konflikt kring att först försöka få dem att ha det så bra som möjligt och ändå ha målet att döda dem? 

- Jo, det känns lite konstigt för jag tycker ju om djur. Men när jag tänker på att de bara blir fler och alla trafikolyckor och grejer så ... vildsvin är inga snälla djur, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".