Tierp

Vill ha statligt ansvar för utsatta utlänningar

S-kommunalråd i Tierp: "Inte rimligt att enskild kommun ska bära ansvaret"
1:13 min

Staten måste gå in och ta ansvar för EU-medborgare som kommer till Sverige och inte kan försörja sig. Det säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson apropå att människor från både Bulgarien och Rumänien har hamnat i ekonomisk nöd i kommunen.

 – Det är inte rimligt att en enskild kommun ska bära ansvaret för flera hundra bärplockare som blev strandsatta förra året, säger Tierps socialdemokratiska kommunalråd Bengt-Olov Eriksson.

Om människor från andra länder är i ekonomisk nöd så är det den kommun där de råkar befinna sig i som har ansvar att hjälpa till. Speciellt om det är barn med som riskerar att fara illa.

Tierps kommun har råkat ut för det på flera sätt. I somras med bulgariska bärplockare i Mehedeby som inte hade råd att ta sig hem. Men nu också familjer från Rumänien som spelar dragspel på gatorna och som har bosatt sig i Söderfors - men som inte har lyckats försörja sig och betala sin hyra.

Men efter situationen i somras med bärplockarna så har flera kommuner startat en översyn tilsammas med organisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Något förslag finns ännu inte. Men kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson tycker att det behövs någon form av lösning för utländska personer i nöd - oavsett anledning till att de är i Sverige.

 – Jag hoppas på en lösning där staten tar ett sånt ansvar. Vi har inte en lagstiftning i dag som har förutsett att såna saker kan inträffa, säger Bengt-Olov Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".