Fyllda äggskal. Foto: Christina Jansson

Christina har ägg på menyn nu när påsken är här

P4 Morgons egen matinspiratör Christina Jansson använder sig dessutom av äggskalen för att få till det lilla extra till förrätten.

Ägg(-skal) fyllda med potatis i dillolja, laxmousse och laxrom
Koka 2 mellanstora potatisar med skal och låt kallna. Skär försiktigt toppen av 8 ägg för att kunna servera potatisen och laxmoussen i äggskalen. Spara äggen (och laga förslagsvis den skånska äggakakan, se recept nedan). Bryt av äggskalskanterna för att få en äggskalsskål att servera ur (se bild). Skölj skalen noggrant och låt torka. Stavmixa en dillolja: 0,5 dl rapsolja tillsammans med 1 dl färsk dill. Smaka av med 1 krm pressad citronsaft och en nypa flingsalt. Stavmixa också 150 g varmrökt lax tillsammans med ungefär 1/4 dl grädde till en slät smet. Skala och tärna potatisen smått, blanda med dilloljan. Lägg dillpotatis i botten i äggskalen, spritsa över lite laxmousse och toppa med laxrom och lite färsk dill.

Av äggen som blir över:

Äggakaka
4,5 dl vetemjöl
0,5 msk salt
2 msk socker
8 ägg
8 dl mjölk
smör att steka i
rårörda lingon
fläsk

Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Vispa ner äggen till en slät smet och vispa därefter ner mjölken försiktigt. Hetta upp en klick smör i en stor stekpanna och häll i smeten. Låt äggakakan steka på medelvärme, allt efter den stelnar i botten av stekpannan picka med en gaffel så att lös smet kan rinna ner. När äggakakan stelnat, lägg på en tallrik och vänd den för att steka ovansidan ett par minuter. Servera äggakakan med stekt fläsk/bacon, rårörda lingon och färsk persilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".