Uppsala centralstation och pendeltåget mot Stockholm (arkivbild). Foto: Annika af Klercker / Scanpix
Mälardalen

"Stark vilja att jobba för sammanhållen region"

Forskare: "Klara fördelar med att gå samman"
1:32 min

Utvecklingen av Mälardalen till en sammanhållen region kommer att bli allt starkare de kommande åren. Den bedömningen gör forskaren Karolina Isaksson på det statliga väg- och transportsforskningsinstitutet, VTI, i Stockholm.

Stockholm så väl som omgivande städer - till exempel Uppsala, Västerås och Eskilstuna - har så tydliga intressen av att banden stärks inom Mälardalsregionen att det är en utveckling som kommer att bli allt mer märkbar, menar hon:

-- Jag upplever att det finns en stark vilja att jobba för en sammanhållen region, och att många kommuner runtom i Mälardalen ser klara fördelar med att gå samman, prata ihop sig och enas om gemensamma strategier, säger Karolina Isaksson.

De allt snabbare kommunikationerna ökar möjligheterna till arbetspendling, vilket gör att arbetsmarknaden i hela Mälardalsregionen blir tillgänglig för allt fler. De gemensamma intressen som finns av en förbättrad kollektivtrafik i regionen har bland annat medfört att de omgivande länen varit med och bekostat Citybanan i Stockholm, den sex kilometer långa järnvägstunnel som nu byggs under Stockholms innerstad.

Allt fler ansträngningar görs också för att samordna kollektivtrafikens biljettsystem över länsgränserna. Karolina Isaksson menar att det här är en utveckling som kommer att accentueras under kommande år. Och även för Stockholms del är det viktigt att Mälardalen stärks som region:

– Det finns inte möjlighet för Stockholm att på sikt bygga de bostäder man behöver för att ha kompetent arbetskraft på arbetsplatserna och för att ha personal till alla funktioner som behövs i en så stor stad. Så Stockholm är väldigt beroende av de mindre orterna som finns runtom, det är ingen tvekan om det, säger Karolina Isaksson.

För de omgivande städerna runt Stockholm gäller det samtidigt att inte förlora den egna identiteten i den här processen, framhåller Karolina Isaksson:

– Ska man fortsätta att vara en attraktiv ort så är det klart att man inte bara kan fokusera på den storstadsregion man är en del av, utan man måste också driva en egen utveckling. Det här är två olika processer, och det gäller att jobba både för den lokala och den regionala utvecklingen, säger Karolina Isaksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".