Uppsala kommun vill att föräldrar lämnar bilen hemma (arkivbild). Foto: Jessica Gow / Scanpix
Uppsala

Uppmuntras att lämna bilen hemma vid skolskjuts

Kommunen: "Vill minska antalet bilar"
1:30 min

Att hämta och lämna barnen i skolan kan för många vara en stressad situtation, mycket på grund av de bilar och föräldrar som befinner sig där samtidigt. Med projektet "Till skolan utan bil" vill Uppsala kommun råda bot på den osäkra situationen och uppmuntra föräldrarna att lämna bilen hemma.

– Skolmiljön ser ju ganska kaotisk ut vid hämtning och lämning, och för att öppna ögon på föräldrar att det går att gå eller cykla vill vi minska antalet bilar, säger projektledare Helene Nordlund.

För ett och ett halvt år sedan ingick Sunnersta skolan i Uppsala i ett första pilotprojekt för att minska antalet bilar. Enligt Helen Nordlund så var det lyckat. Nu är dags Almtunaskolan och på sikt kanske hela Uppsala.

– Vinsterna med projektet är för oss personer, vi får vardagsmotion på ett enkelt och gratis sätt. Barnen blir dessutom piggare och orkar med skolan bättre om de får röra på sig mer, säger Helen Nordlud.

Niclas Norén
niclas.noren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".