SL:s Roslagsbanan. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Norrtälje vill ha Roslagsbanan till Arlanda

Kjell Jansson (M): ” Vi måste också tänka långsiktigt”
1:39 min

Arlanda kan få ytterligare en tågförbindelse. Norrtälje vill tillsammans med fem andra kommuner få till en förlängning av Roslagsbanan till Arlanda. Nu vill kommunerna att Stockholmslandstingets trafiknämnd tar över och utreder frågan.

– Dels kommer Arlanda som arbetsplats växa väsentligt de närmaste 20-30 åren. Sen kommer vi också kunna koppla ihop nordostsektorn med stambanan på så här vis och få en bättre koppling mot Uppsala.

Det är 1,3 mil ny järnväg som behövs för att Roslagsbanan ska nå fram till flygplatsen.

Sträckningen skulle vara från Molnby i Vallentuna kommun till Sky City på Arlanda.

Frågan om hur pass samhällsekonomiskt en sån här investering skulle te sig har utretts.

SL kom fram till att det inte skulle vara så lönsamt. Kommunsammanslutningen Stockholm Nordost kommunernas utredning är mer optimistisk och Kjell Jansson tycker att det är viktigt att våga investera för framtiden.

– Nästan all järnväg som man kalkylerar med visar sig dålig samhällsekonomiskt att bygga, men vi måste också tänka långsiktigt och tror att det här vore välinvesterade pengar.

Stockholm Nordost vill nu att Stockholmslandstingets trafiknämnd tar sig an frågan och utreder möjligheterna.

Tidigast om 10-12 år skulle spåren kunna ligga på plats och tågen rulla.

I Norrtälje kommun luftas då och då frågan om att förlänga Roslagsbanan till såväl Rimbo som till Norrtälje. I det perspektivet är en Arlandsträckning mer prioriterad, säger Kjell Jansson.

– Det här ligger först i pipeline. En fördjupad utredning av en eventuell förlängning till Norrtälje och Rimbo ser jag långt fram i framtiden, det är enorma kostnader och busstrafiken till Norrtälje fungerar mycket bra i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".