Enköpings kommunhus. Foto: August Bergkvist / SR

Enköpings kommun granskas för passivitet

Socialstyrelsen: ”Vi har fått in en del klagomål”
1:44 min

Barn och unga får inte det stöd och skydd de behöver av socialnämnden i Enköping kommun. Det menar flera personer som genom klagomål till socialstyrelsen kritiserat kommunens passivitet. Nu ska kommunen granskas av Socialstyrelsen.

– De senaste åren har vi fått en del klagomål på Enköping kommun vad gäller barn och unga. En del ärenden hanteras den vanliga ordningen, att vi fattar beslut för varje enskilt ärenden. Men nu har vi fyra pågående ärenden och valde att göra en samlad tillsyn eftersom vi har fått in indikationer på att socialnämnden har förhållit sig passiv gentemot barn och unga, det vill säga att de inte har fått den hjälp eller stöd som de behöver, säger Ann-Charlotta Brandett inspektör på socialstyrelsen som leder granskningen av Enköpings kommun.

I ett av klagomålen menar en mamma att hon under flera år varit i kontakt med socialförvaltningen utan att få hjälp. Mamman skriver i sitt klagomål att hon är rädd för att dottern som bor hos sin pappa mår så dåligt där att hon ska ta sitt liv.

Monica Landén är ordförande i socialnämnden i Enköpings kommun menar att klagomålen bottnar i kommunikationsbrist.

– Det finns väl kanske nån form av kommunikationsmiss. Alltså att all dokumentation som man har om de här fallen inte finns dokumenterade på ett rätt och riktigt sätt, säger Monica Landén ordförande i Enköpings kommuns socialnämn.

Hur allvarligt ser du på klagomålen och påståendet om att ni agerar passivt?

– Det är klart att det är allvarligt. Med förbehåll för att jag inte kommer ihåg de här specifika ärendena, så är det inget extremt allvarligt fall som har drabbats av det här som man kallar passivitet, säger Monica Landén.

Till sommaren kommer tillsynen av Enköping kommun vara färdig.

Niclas Norén
niclas.noren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".