Döms till vård för mord på mamma

Den 27-årige man som har stått åtalad misstänkt för att ha mördat sin mor i stadsdelen Rickomberga i Uppsala i januari i år har nu fått sin dom. Tingsrätten har beslutat att 27-åringen ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, och fram till dess ska han stanna kvar i häkte.

Mannen har enligt domen tagit sin mammas liv i deras gemensamma bostad genom att använda en kniv. Efter mordet gick han på en lång vandring genom Uppsala. Han greps senare samma dag efter att själv ha ringt polisen, och han har även under rättegången erkänt gärningen.

I det rättspsykiatriska utlåtandet sägs det bland annat att 27-åringen, som tidigare är ostraffad, har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning som han är i behov av vård för, och enligt bedömningen finns det risk att mannen utför ytterligare allvarliga brott om han inte frihetsberövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".