Vaksala skolan i Uppsala Foto: Niclas Norén/SR

Tätt med barn på Uppsalas fritids

"Det är klart att barnen drabbas"
1:48 min

På fritidshemmen i Uppsala är barngrupperna större och de anställda färre än det svenska genomsnittet enligt Skolverket. De stora barngrupperna kan leda till att personalen inte har tid att tillgodose varje enskilt barns behov säger Narbe Sarkisian, fritidspedagogog på Vaksalaskolan i Uppsala.

– När barngrupperna blir större, personalen färre och vi inte får tillräckligt stora lokaler så sjunker kvaliteten på våra aktiviteter, säger Narbe Sarkisian fritidspedagog på Vaksalaskolan i Uppsala.

På fritidsgrupper i Uppsala går det i genomsnitt 44 barn, det är fyra fler än rikssnittet. Skillnaden kan verka liten men i praktiken innebär den enligt Skolverkets undersökning att redan för stora grupper blir större. Cecilia Forss är ordförande i barn och ungdomsnämnen i Uppsala. Hon medger att barngrupperna är stora men avvisar skolverkets statistik och menar att den inte ger en rättvisbild av fritidsverksamheten i Uppsala.

 – Vi har en redovisningsproblematik i det här som vi måste reda ut, säger Cecilia Forss är ordförande i barn och ungdomsnämnen i Uppsala.

Vad säger du till de fritidspedagoger som tycker att barngrupperna är för stora?

– Det är självklart att dom vill ha fler som arbetar, dom har ju väldigt höga ambitioner.  Det tror jag inte skulle se annorlunda ut om vi hade en annan organisation på fritidshemmen, säger Cecilia Forss.

Skolverket menar tvärtemot Cecilia Forss att uppgifterna om fritidshemet är pålitliga och speglar verkligheten.

På Vaksalaskolans fritids är det påsklovslugnt annars hade det varit full fart här, menar Narbe Sarkisian som ser att de stora barngrupperna går ut över verksamheten.

– Dom får inte ta del av den planeringen som är ämnad för dom. Det är klart att barnen drabbas i längden när dom inte får den stimulans som fritidset är till för att ge dom, säger Narbe Sarkisian.

                                                                                 Reporter Niclas Norén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".