Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Pilot fälls för fylleri

Den SAS-pilot som förra våren togs berusad på jobbet döms av Svea hovrätt till villkorlig dom för flygfylleri. Det var i samband med en rutinkontroll på Arlanda en morgon i maj förra året som det visade sig att piloten, en styrman, hade 0,48 milligram alkohol per liter i utandningsluften.

Piloten, som inte längre är anställd av SAS, har förnekat brott. Eftersom han togs medan han utförde den yttre säkerhetskontrollen av planet, menar han att hans tjänstgöring ombord inte hade börjat. Tingsrätten gick på samma linje och friade piloten.

Hovrätten anser dock att uppgifterna kring händelsen bevisar att piloten påbörjat arbetsuppgifter som var av väsentlig betydelse för säkerheten och att han därför inte kan undgå ansvar för flygfylleri.

Hovrätten konstaterar att pilotens alkoholkoncentration ligger mycket nära gränsen för grovt brott, och att straffvärdet för brottet motsvarar fängelse i en månad. Men eftersom piloten tidigare är ostraffad döms han i stället till villkorlig dom.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".