Erik Weiman, moderat landstingsråd i Uppsala län. Foto: Martin Hult/SR

Weiman (M) tvingade hem chef från semester

Erik Weiman (M): ”Det var väl motiverade pengar”.
1:38 min

Vänsterpartiets Sören Bergqvist går till hårt angrepp mot landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman. Kritiken gäller att Weiman sa till den nya tillförordnade landstingsdirektören att under tisdagen flyga fram och tillbaka från en sedan tidigare inplanerad semester för att delta i ett landstingsmöte.

– Vid landstingsstyrelsens sammanträde i går närvarade den nye tillfördnade landstingsdirektören Eva Ljung och då delgavs det att hon flugits hem från sin semester i London för att delta på mötet. Hon var med i två timmar på mötet för att sen hinna med planet tillbaka. Det är maktmissbruk tycker jag. Det är ett sätt att reducera tjänstemän till objekt som man kan hantera hursomhelst, säger Sören Bergqvist.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman (M) tillbakavisar kritiken.

– Jag tycker det var självklart att hon hade möjlighet att träffa den övriga landstingsstyrelsen. Det tror jag att flera andra i styrelsen också tycker, att det var lämpligt.

Vad sa landstingsdirektören själv om att åka fram och tillbaka?

– Det finns väl ingen människa som tycker att det är roligt att avbryta en semester men lanstingsdirektören är en plikttrogen person som är ambitiös och gör ett bra arbete. Jag tror att det var det som var vägledande både för henne och för mig.

Hur mycket resan kostade kan Erik Weiman inte svara på men han säger att han tycker att det var väl motiverade pengar.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".