1 av 2
Brandbilar (Uppsala Brandförsvar). Foto: August Bergkvist / SR
2 av 2
Anders Ahlström, brandchef i Uppsala. Foto: Tomas Magnusson/SR

Stora förändringar på väg i räddningstjänsten

Anders Ahlström förklarar valet av Skyttorps station.
1:45 min

Flera förändringar föreslås i hur räddningstjänsten i Uppsala och Norduppland ska organiseras. Bland annat föreslås att brandstationen i Skyttorp läggs ner, och att brandstationen i Östhammar inte längre ska ha brandmän på heltid.

Det är chefen för Uppsala brandförsvar Anders Ahlström som har utrett hur räddningstjänsten ska vara organiserad framöver efter den stora sammanslagningen förra året av Uppsalas och Nordupplands räddningstjänst. Hans förslag presenterades i går kväll för första gången för politikerna i räddningsnämnden, och det är till slut politikerna som ska fatta beslutet.

Om Anders Ahlströms förslag blir verklighet så läggs en av de tolv deltidsbrandstationerna ner, den i Skyttorp. Den ersätts i så fall med en mindre mobil bemanning, säger Anders Ahlström.

 – Det innebär att det är inte helt tomt, utan det finns en liten brandbil som kan komma bemannas med en person och göra en första insats.

En annan viktig förändring i förslaget är att brandstationen i Östhammar inte längre ska ha heltidsbrandmän utan enbart deltidare i beredskap. En tredje stor förändring i förslaget är att räddningstjänsten i Uppsala inte längre ska en egen räddningscentral utan slås samman med t ex Storstockholms räddningscentral, vilket innebär att räddningstjänstens utryckningar i Uppsala och Norduppland kan komma att dirigeras från Täby.

Men förslaget som Anders Ahlström tagit fram innebär inte enbart neddragningar.

– Vi tänker oss att vi ska förstärka Tierp och Skärplinge. Vi tänker oss också att förstärka Alunda, där vi i dag har en bemanning med tre personer och öka på upp till fem personer. Det här har också med riskbilden att göra, att vi ser att vi har trafikolyckor med allvarligt skadade där och kan behöva en större bemanning.

Lennart Owenius, som sitter i räddningsnämndens arbetsutskott och fick information om förslaget i går, ser två risker.

– Den ena är att det är svårt att få tag i deltidsbrandmän. Vi har redan i dag svårt att få tag i deltidsbrandmän. Och utryckningstiden kommer att förlängas. Vi har ett rätt stort område, så det kommer vara svårt att komma ut i tid vid en större olycka.

De Skyttorpsbor vi pratat med instämmer.

– Det är så klart dåligt för tänk om det händer något, då kommer de aldrig hinna. Det kommer ta så mycket längre tid, säger Ikhlas Abuzeid.

– Jag tycker inte det är bra eftersom det inte finns någon brandstation i Vattholma, och inte heller i Österbybruk, tror jag. Och det finns mycket äldre människor som bor här, säger Alya Mohames.

Anders Ahlström, chef för Uppsala brandförsvar är den som utrett hur räddningstjänsten ska organiseras framöver och så här förklarar han valet av Skyttorps station.

– Det har att göra med att vi tittar på riskbilden, det vill säga hur många larm man har, hur många som bor i området och hur det ser ut med styrkor runt omkring. Det finns andra brandstationer där vi behöver förstärka vår bemanning och just Skyttorp som vi har tittat på, där ser vi att riskbilden är mycket mindre.

– Innan stan har hittat hit, där det brinner, ja, då har det brunnit ner. Det tar väldigt lång tid för dem att komma från både Storvreta och stan. Det finns mycket folk inom det här området och de måste få hjälp, säger pensionerade brandmannen Christer Blom i Skyttorp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".