Medhanie Neraio. Foto: Martin Hult/SR

Eritreaner offer för grymma kidnappare

"De som har pengar lever, de som inte har pengar dör"
1:50 min

Det är många eritreaner som lever i Sverige som drabbas av att deras släktingar kidnappas efter att ha flytt landet. Det kan handla om flera hundra drabbade i Sverige, som försöker samla in pengar till lösensummor. En av dem är Medhanie Neraio från Uppsala.

Mitt i natten den första november förra året fick han ett samtal om att hans kusin var kidnappad.

 – Han blev behandlad illa, blev torterad. De röker cigaretter och bränner med dem i ansiktet. Det är katastrof, säger Medhanie Neraio.

Efter att ha flytt från diktaturen Eritrea blev Medhanies kusin tagen av kidnappare och satt i ett läger i Sinaiöknen i Egypten. Medhanie berättar att kidnapparna ringde pappan som bor i Eritrea och krävde 33.000 dollar - alltså en kvarts miljon kronor. Enligt Medhanie har pappan ingen möjlighet att betala en sån summa.

 – Det värsta är att kidnapparna bränner dem när de ringer och pratar med anhöriga. För att de ska skrika högt, säger Medhanie Neraio.

Han är inte ensam om att ha anhöriga som blir kidnappade på flykt från Eritrea. Nyhetsbyrån TT har på kort tid identifierat ett 20-tal fall med anhöriga i Sverige. Tre av dem från Uppsalaområdet.

Meron Estefanos, svensk-eritreansk människorättsaktivist och erkänd expert på lägren, bedömer att hela 300 familjer blivit utsatta för utpressning enbart i Sverige, många av dem svenska medborgare.

Grymheten i lägren är extrem med gruppvåldtäkter, slag med kedjor, elchocker, även spädbarn som föds i lägren plågas. Ofattbart även för Amnesty Internationals Eritreaexpert Claire Beston, som på onsdagen släppte en rapport om lägren.

 – Uppriktigt sagt så är svaret, både för Amnestys räkning och för egen del, att jag inte kan förklara det. Det är extremt brutalt och omöjligt att förstå.

Medhanies kusin hade tur som har släktingar runt om i världen som samlade in pengar. Först betalade de 5.000 dollar till några kidnappare. Men Medhanie berättar att de tog pengarna och sålde kusinen vidare till andra kidnappare. Släktingarna samlade då in och betalade ytterligare 33.000 dollar. Då - för en månad sen - släpptes han.

 – Jag har aldrig hört om en sån tragedi som händer i Sinai-öknen. Stackars eritrianska ungdomar. De som har pengar lever. De som inte har pengar dör, säger Uppsalabon Medhanie Neraio som kommer från Eritrea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".