Akademiska Sjukhuset: Foto: Henrik Motntgomery

Överbeläggningar på sjukhusen

"Överbeläggningar i stort sett överallt".
0:47 min

Sjukhusens vårdplatser räcker inte till. Det visar statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Även landstinget i Uppsala län brottas med kapacitetsproblem. När SKL i januari och februari tog en närmare titt på sjukhus och lasarett visade det sig att det var överbeläggningar i stor sett överallt.

Både Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket har lagt miljonviten på landstingen. På flera håll vittnar fackliga företrädare om att personalen är utmattad.

I Uppsala län var det i januari knappt fyra överbeläggningar på 100 vårdplatser. I februari förbättrades läget något. Mest problem med överbeläggningar har det varit på sjukhusen i Gävleborg.

När det gäller utlokaliserade patienter, alltså sjuka som på grund av platsbrist fått vård på en annan avdelning, så ligger Uppsalalandstinget förhållandevis bra till. I februari var det knappt två patienter på 100 vårdplatser som var utlokaliserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".