1 av 2
En slät kopp kaffe, varsågod! Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
2 av 2
Foto: Soppkök Uppsala.

Hemliga välgörare bjuder på kaffe och soppa

"En kaffe och så en innestående, tack!"
3:35 min

Det började i Italien som en lokal tradition i Neapel. Du betalar din espresso på det lokala caféet och betalar också för en extra. Cafeägaren lägger kanske en kapsyl i en burk på disken eller sätter ett streck på en griffeltavla på dörren. Den som inte har råd ser då om det finns en betald kaffe.

De senaste veckorna har fenomenet med "suspended coffee" som det heter på engelska, spridits som en löpeled över världen.

- Det kändes självklart att haka på, säger André Koluman, som är personalansvarig på ett café i Uppsala.

- Det är lite samma idé som vi jobbar med, att få vara del i gemenskapen, ta en kaffe i värmen och prata med folk, säger Rebecca Grebestam som är en av initiativtagarna bakom Soppkök Uppsala.

- Det här gynnar ju folk och får också folk att känna sig bättre, som får bjuda på en kopp, säger André som inte är orolig för att snåljåpar ska be om det betala kaffet. Han är inte heller orolig över att få besök av uteliggare på caféet.

- De är också människor, alla är välkomna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".