Heltidsbrandmännen Mikael Holmqvist (t v) och Peter Westerlund varnar för längre utryckningstider om det nya förslaget blir verklighet. Foto: Mårten Nilsson/SR

Östhammarskritik mot räddningstjänstförslag

Östhammarsbor vill ha kvar heltidsbrandmän
2:11 min

Förslaget att dra in de enda heltidsbrandmännen i Östhammars kommun väcker både ilska och undran bland Östhammarsborna. Heltidarna, som är placerade i Östhammars tätort, ska enligt brandchefens nya förslag ersättas av deltidare i beredskap.

Heltidsbrandmännen varnar nu själva för att utryckningarna riskerar att försenas vid bränder eller olyckor i Östhammar eller däromkring, till exempel i Öregrund.

 – Med det här förslaget innebär det att det kommer att bli en fördröjning med fyra minuter innan man förstärker upp enheten i till exempel Öregrund, om det inträffat exempelvis en trafikolycka eller en brand i hamnen eller i den gamla träbebyggelsen, säger heltidsbrandmannen Peter Westerlund.

Som det är i dag har Östhammars tätort två brandmän på heltid dygnet runt, plus tre deltidare i beredskap dygnet runt. I antal personer betyder det åtta heltidare och tolv deltidare. I det nya förslag som brandchefen lagt fram ska alla heltidarna bort och ersätts med samma antal deltidare, och det skulle betyda att hela brandmannastyrkan inom Östhammars kommun fortsättningsvis består av deltidare i beredskap.

Minst fyra minuters fördröjd utryckning från Östhammar räknar alltså brandmännen själva med om förslaget blir verklighet. De befarar också ett kompetenstapp och att det kommer att bli svårt att rekrytera så många deltidare som behövs för dygnetrunt-täckning. Och rekryteringsproblemen är stora i Östhammar redan i dag, säger en av de andra heltidsbrandmännen i Östhammar, Mikael Holmqvist.

 – Jag förstår inte hur de ska få det att gå ihop, med rekryteringen av deltidsfolk hit.

Hur stora är rekryteringsproblemen i dag?

 – Gigantiska.

Bland Östhammarsbor som vi träffade i går var åsikterna enstämmiga om det nya förslaget.

 – Det är bedrövligt, helt ofattbart att vi i centralorten inte ska ha fasta brandmän som finns här om det händer något, säger Örjan Lindström.

 – Ja, jag tror inte att det skulle funka. Jag har bott i Öregrund tidigare och där har de deltidsbrandmän, och det tar längre tid att rycka ut, säger Sussie Lybker.

Också kommunstyrelseordföranden Jacob Spangenberg, Centerpartiet, är undrande över förslaget. Han pekar på att Östhammars kommun nu betalar 4,5 miljoner mer till räddningstjänsten efter att Uppsalas och Nordupplands räddningstjänster slogs samman och hade därför inte väntat sig en neddragning i Östhammar.

 – Jag blir naturligtvis lite överraskad över detta. Och det behöver jag personligen fundera en del över och resonera både med mina kolleger i de andra kommunerna och med våra representanter i räddningsnämnden om, så att vi till sist landar i ett bra ställningstagande, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".