Tåg stannar vid Enköpings station på väg mot Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Enköpingspendlare inte lika viktiga som SL-pendlare

Pendlarförening: "Det känns väldigt märkligt"
1:39 min

Att utöka tågtrafiken mellan Enköping och Stockholm nästa år kan bli svårt. Orsaken är att SL:s pendeltåg har förtur på spåren - som redan nu är fulla.

Att det i år har blivit färre regionala SJ-tåg märks säger Lars Gustafsson som är engagerad i Enköpings pendlarförening.

– Tågen vi åker med från Enköping är ofta överfulla. Kanske upp till 900 passagerare. Man får stå upp hela vägen till Stockholm, säger Lars Gustafsson.

SJ kör färre avgångar med regionaltågen i år jämfört med förra året mellan Västerås, Enköping och Stockholm.

Men hur det ska bli nästa år handlade ett möte om i går då SJ, Trafikverket, pendlarföreningar och politiker träffades. Ett problem om SJ skulle vilja utöka de regionala tågen är att sträckan i dag är full. Och pendeltågen som SL kör har förtur.

– Pendeltågen väger tyngre rent samhällsekonomiskt jämfört med ett regionaltåg från Västerås, säger Stefan Persson på trafikverket.

Men varför är pendeltågen viktigare än regionaltåg?

– Man räknar på antaler resenärer och hur tidskänsliga de är, säger Stefan Persson.

Många personer som åker pendeltågen och har bråttom till jobbet går före passagerarna på regionaltågen som åker en längre sträcka med andra ord.

Eftersom tågsträckan mellan Västerås, Enköping och Stockholm är fullbelagd idag så kan det bli svårt för SJ att utöka sin tågtrafik nästa år - om SL vill ha kvar sina pendeltåg. Det här var något som kom fram under mötet i går - och något som förvånade pendlarföreningen.

– Det känns väldigt märkligt med tanke på hur många som i dag pendlar från Enköping och Västerås. Och hur många som i framtiden beräknas pendla på den här sträckan, säger Lars Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".