Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Inbrotten ökar i Enköpingsområdet

"Tre-fyra villainbrott och sedan snabbt ut på E18..."
1:36 min

Allt fler inbrott anmäls i Enköping. Förra året anmäldes 106 fall - för tio år sen 56, samtidigt som bostadsinbrotten minskar i landet som helhet. Det visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet. E18 kan vara en bidragande orsak, tror polisen.

Att Enköpingsområdet drabbas av förhållandevis många inbrott kan bero på hur Enköping ligger till, vid E18, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

 – Vi vet att bakom flera av bostadsinbrotten ligger internationella ligor. Enköping och Håbo kommun ligger nära E18, vi vet att man ofta slår till på flera ställen. Man kanske begår tre-fyra villainbrott, det går fort och sedan sticker man snabbt ut på E18 i någon riktning - och är borta, säger Christer Nordström, Uppsalapolisen.

– Smycken, kontanten, kameror och sånt där, tv-apparater men ofta sånt man snabbt kan göra sig av med och sälja.

Mycket resurser läggs på att utreda inbrotten, enligt Christer Nordström. Det görs kriminaltekniska undersökningar och dörrknackning bland annat.

Hur pass bra är ni på att lösa den här typen av inbrott?

– Vi ligger faktiskt ganska bra till om man jämför med landet i stort.

När olyckan väl varit framme ska man larma och backa ut utan att röra något, så att inte viktiga spår som kan finnas förstörs.

Och ett stort ansvar att förebygga inbrott ligger på villaägaren, menar polisen. Man bör ha inbrottslarm, se över dörrar, fönster. Grannar bör hjälpas åt med att titta till varandras hus när man inte är hemma.

– Det minsta lilla man ser, en bil eller personer som rör sig i området som man inte känner igen, ring polisen. Det räcker med att vi får kanske det här bilnumret, bilfabrikatet, färgen, personer - så kommer vi att så snabbt som möjligt stoppa de här. Eftersom vi vet att de här reser runt. Och vi har så många exempel på att en sådan här pusselbitar gör att vi kan lösa en mängd bostadsinbrott, säger Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".