1 av 2
Danvikstullsbron. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Thore Hansson Foto: UIf Bungerfeldt/Sveriges Radio

Brorenovering i Stockholm upprör Mälarseglare

"Massor av seglare kommer drabbas".
1:32 min

Segelbåtsägare runt hela Mälaren är upprörda över beslutet att börja reparera Danviksbron lagom till sommarsäsongen. Ett beslut som togs av Stockholms stads trafikkontor med kort varsel, och utan några alternativa lösningar. Segelbåtar med höga master får svårt att ta sig mellan Mälaren och Östersjön.

– Eftersom Danviksleden är en så viktig väg från Mälaren ut i Östersjön, kommer tusentals segelbåtsägare att drabbas, säger Thore Hansson, ordförande i Mälaren-Saltsjöns Båtförbund.

– Vi har ett åttiotal klubbar inne på Mälarsidan, och till det kommer segelbåtsägare i alla klubbar i andra förbund runt Mälaren, säger Thore Hansson.

Vad kommer effekterna att bli då för seglarna nu när Danvikstullsbron inte kan öppnas länge?

– Ja det finns ju bara två möjliga sätt att ta sig från Mälaren ut i Saltsjön. Danvikstull och Södertälje kanal, det finns ingen annan väg. Som det blir nu gör sig båtar högre än 10.8 meter ej besvär genom Danviksleden. Dom kommer varken ut eller in, säger Thore Hansson, ordförande i Mälaren-Saltsjöns Båtförbund till P4 Radio Stockholm.

Vid Danvikstull har arbetet redan börjat med att reparerar och renovera den gamla Danviksbron. Det hänger ner byggnadsställningar en god bit under bron, och den segelfria höjden är fram till sent i höst alltså sänkt till 10.8 meter.

Det här riskerar att ställa till det ordentligt för båttrafiken i Mälaren under sommarsäsongen, och Thore Hansson tycker att fritidsbåtsrörelsen har blivit överkörd av Stockholms stad i under processens gång.

– Vi känner oss bittra och ledsna över att man inte brytt sig särskilt mycket om båtfolket, säger han.

– Hade man till exempel satt igång den här processen, och informerat alla inblandade minst ett halvår tidigare, då hade vi båtägare kunnat planera bättre. En modell hade kanske varit att låta båten ligga kvar i Saltsjön i vinter för en gångs skull för att man visste att bron skulle vara stängd.

– Nu fick vi ingen möjlighet att ens överväga det, säger Thore Hansson, ordförande i Mälaren-Saltsjöns Båtförbund till P4 Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".