Nora heter egentligen nåt annat, på söndag 15.03 sänds del 1 av dokumentären om henne i P1. Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio

Kontroll av vem som läser journaler skärps

"Vi ska kolla upp loggar på vissa patienter"
0:55 min

Uppsala läns landsting kommer att skärpa kontrollerna av om anställda läser journaler som de inte har rätt att läsa. Det säger landstingsjuristen Mats Holmberg. Frågan är aktuell i samband med att  flera vårdanställda loggat in och läst journalerna för den unga kvinna som kallades Nora i en uppmärksammad P1-Dokumentär tidigare i år. 

– Vi ska kolla upp loggar på vissa utvalda grupper av patienter och det kan vara politiker, artister eller typ Nora-fall. Där ska vi mer regelmässigt gå in och kolla de patienterna och vilka som varit inne i deras journaler.

Landstinget ska enligt lag göra slumpvisa kontroller av vilka som går in i patienters journaler, men Mats Holmberg säger att de inte är nöjda med de kontrollerna och rutinerna ska alltså skärpas och patienter som skulle kunna locka till extra nyfikenhet ska kontrolleras extra.

När det gäller Nora så har polisen inlett en förundersökning om dataintrång alternativt tjänstefel. Och Mats Holmberg säger att all personal borde ha koll på vilka regler som gäller.

– Ja, varje person som har fått behörighet att använda journalsystemet Cosmic ska skriva under att de läst igenom och förstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".