Hermann och Lena Opgenoorth med stämningsansökan mot kommunen för mobbningen av deras son. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Stämmer Uppsala kommun efter mobbning

Förälder: ”Det är fruktansvärt”
1:59 min

Föräldrarna till en mobbad skolelev stämmer nu Uppsala kommun på 400 000 kronor i skadestånd. Eleven har mobbats på två skolor i kommunen, och i båda fallen har skolinspektionen kritiserat skolorna för att de gjort för lite för att stoppa mobbningen.

Pappan till eleven, Hermann Opgenoorth, tycker att det är viktigt att nu gå vidare och stämma kommunen.

– Lagen föreskriver faktiskt att om lidande skapats genom underlåtenhet så utgår skadestånd. Så länge det inte kostar att göra fel, så länge finns det inte heller någon indikation på att man vill göra nånting åt det, säger Hermann Opgenoorth.

Sonen mobbades under två år på Ramsta skola och sen under ytterligare två år på Valsätraskolan, både med fysiska angrepp och med förolämpningar. Skolinspektionen har i sina utredningar slagit fast att skolorna borde ha agerat med mycket större kraft för att få stopp på mobbningen. Elevens mamma Lena Opgenoorth minns hur det var den tiden då sonen gick på Ramsta skola:

– Så fort vi kom in i en affär och de sa att affären skulle stänga, så fick han panik och sa: vi måste gå ut! vi måste gå ut! Det visade sig sen att han vid ett flertal tillfällen hade blivit inlåst i omklädningsrummet vid idrottshallen. De hade släckt lyset och stängt in honom, och där har han sen varit ensam. Det är fruktansvärt, säger Lena Opgenoorth.

Från Ramsta skola kom sonen till Valsätraskolan. Där fortsatte mobbningen i två år till. Hermann Opgenoorth:

– Vid ett tillfälle sprang två äldre pojkar fram och kastade honom på marken, tryckte hans ansikte i gruset och sa: du ska passa dig! Det fanns också ett tillfälle då man under undervisningen hade proppat hans hår fullt med 25 klisterlappar, och läraren såg det men agerade inte.

I utredningen efteråt konstaterade skolinspektionen att Valsätraskolan hade "åsidosatt sina skyldigheter att förhindra fortsatta kränkningar".

Skadestånd i Sverige brukar hamna på blygsamma belopp, men här kräver alltså makarna Opgenoorth hela 400 000 kronor:

– Vi tror att om man räknar ihop varenda kränkning under de här fyra åren och vad det kostat vår familj, i hjälp till vår son, i förlorade jobb, min fru är arbetslös i dag sannolikt på grund av det här, jag själv har gett upp ett lukrativt utlandsjobb för att vara med min son - så tycker jag att summan är mer än skälig, säger Hermann Opgenoorth.

Makarna Opgenoorth har alltså på egen hand anlitat advokat för att driva målet och riskerar därmed att vid en förlust tvingas betala båda parters rättegångskostnader:

– Vi vet att det finns många andra barn som dagligen drabbas av liknande saker i våra skolor. Vi känner att vi måste gå vidare med det här, för att hjälpa andra, säger Lena Opgenoorth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".