Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen samarbetar med andra myndigheter för att hjälpa kriminella

Publicerat tisdag 9 april 2013 kl 05.23
"Har ju fått väldigt mycket vård redan"
2:01 min

Sedan ett år tillbaka jobbar Uppsalapolisen på uppdrag av regeringen med att förbättra sina metoder i arbetet med så kallade livstilskriminella. Nu inleder man ett samarbete med andra myndigheter i förhoppning om att mer långsiktigt kunna hjälpa de kriminella och förhindra återfall. Något som man haft svårt att lyckas med hittills. Roger Hellström är inspektör på polisen i Uppsala. 

– Från polisens sida så kan ju vi göra vårt jobb. Men sen vet ju vi och alla andra att de kommer tillbaka från fängelsestraff eller vård. Då måste ju samhällets olika funktioner hjälpas åt för att få dem att ändra sin livsföring och att inte begå nya brott.

Livsstilskriminella är personer som regelbundet förekommer i ppolisens register och som ofta har sin huvudsakliga inkomstkälla från brott. Ofta finns missbruk och social utslagenhet med i bilden, och trots att dessa personer är en minoritet av alla kriminella står de för en majoritet av alla brott.

Att rikta in sig mot dem är effektiv sätt att klara upp brott. Dock är ofta insatser mot de livsstilskriminella temporära. Personen återfaller oftast i brott direkt efter avslutad vård eller fängelsestraff.

Men nu hoppas man att genom ett samarbete med till exempel socialtjänsten och kriminalvården kunna hitta mer långsiktiga lösningar. Tillsammans hoppas man kunna förhindra återfall.

Om ett år ska projektet utvärderas, men vilka resultat man kommer kunna uppvisa är svårt att säga. Roger Hellström hoppas att man i alla fall kommer att kunna se fler insatser från polisens sida.

– Förhoppningsvis kan vi ju se hur många polisiära åtgärder som är vidtagna mot de här individerna. Men det är ju svårt att att nå i mål för varje individ. För det är ju det som är målsättningen. Vi vill ju få de här personerna att sluta begå brott.

Men just det, att hindra återfallen, tror Roger Hellström kan bli svårare.

– Det svåra är ju att de här personerna har ju varit aktuella för vård i upp till 20-25 år. Så de har ju fått väldigt mycket vård redan. Så det är svårt att se hur vi helt plötsligt nu ska kunna omvända dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".