Det vinnande bidraget från Marge och Karavan
Uppsala

Vinnande förslag för nya Svandammen - ett område utan baksidor

Förslaget Trés Jolie vann arkitekttävlingen för hur området kring Svandammen i Uppsala kan komma att se ut i framtiden. Det innehåller ett nytt hotell, spa och en bro över Svandammen, och cykelvägen längs med dammen flyttas ut till vägen.

 – Det är jätteroligt att vi vann! säger Katarina Grundsell, en av arkitekterna bakom förslaget: .

 – Vi har velat skapa en tydlig entré till Stadsträdgården och en ny mötesplats för Uppsalaborna. Vi vill vända på de baksidor som finns idag och göra dem till nya framsidor, säger hon.

Gamla Svettishuset blir kvar och rustas upp, Flustret får en inglasad utbyggnad och där tennishallarna ligger idag ska det nya byggnaderna ta form.

Nu ska förslaget gå vidare till en planprocess och det kommer ta många år till innan vi kan se att något händer på området.

 – Det kommer bli mycket pratande, skrivande och sammanträdande innan vi har den nya detaljplanen och sen dröjer det nog ytterligare en tid innan vi kan börja bygga. Går det bra så är det väl om fyra, fem år som den här platsen har fått ett nytt utseende, säger Bengt Andrén, direktör på samhällsbyggnadskontoret i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".