Foto: Martin Hult/SR

Vd kritisk till uppskjutna Fullerö Park-planer

1:45 min

Byggstarten av vikingaparken utanför Storvreta får skjutas upp efter att länsstyrelsen har upphävt kommunens beslut. Vd:n för Fullerö Park är kritisk till det sätt som byggbeslut kan överklagas.

– Det här beskedet är lite oväntat, säger VDn för Fullerö Park Vahik Abrami.

Det är ett företag med kontor centralt i Uppsala där tre personer jobbar. De är vana vid att vänta. Nu blir väntan på att bygga Vikingaparken i Storvreta ännu längre.

– Beslutet var tråkigt och ovälkommet. Men vi har i alla fall fått ett beslut. Det är bättre att veta än att vara ovetande, säger Vahik Abrami.

I tio år har företaget funnits. Affärsidén är att bygga en vikingapark, hotell, köpcentrum, sporthall och bostäder i Storvreta. I maj förra året tog Uppsala kommun beslutet att ge grönt ljus för planerna.

Men beslutet överklagades. Och i går tog länsstyrelsen beslutet att upphäva kommunens beslut. Orsaken var ett formellt fel. Kommunen hade inte haft samråd och frågat grannkommunerna vad de tycker.

Fullerö Park har stått beredda att sätta igång bygget - men får nu vänta. Kommunen måste först ha samråd med grannkommuner och ta beslutet en gång till.

– Det är tråkigt att överklagandeprocessen är som den är. Jag hoppas att det kan gå att förbättra. I alla fall att tidigarelägga så att de som vill yttra sig negativt får det. Men inte i slutskedet. När man har gjort allt och de kommer och har någon sorts veto-rätt. Det känns inte rätt, säger Vahik Abrami.

Kommer det bli en vikingapark som du ser det?

– Jajamensan, det ska bli. Jag har stått ut i tio år. Jag står ut lite till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista