Bärplockare i skogen strax söder om Mehedeby förra sommaren. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix

"Vi får räkna med många bärplockare även i år"

0:33 min

Både bäruppköpare och regeringen måste göra mer för att komma tillrätta med de problem som fanns kring bärplockarlägren i Norduppland förra sommaren. Det var en av de synpunkter som kom fram vid ett seminarium om bärplockning i Söderfors i dag. Kulturjournalisten och Mehedebybon Arne Ruth och riksdagsledamoten Solveig Zander (C) är överens om att regeringen måste agera.

Kulturjournalisten och Mehedebybon Arne Ruth tror att det finns skäl att räkna med många bärplockare från bland annat Bulgarien i skogarna även i sommar. Villkoren i hemlandet kommer att locka de bulgariska bärplockarna att ta sig till Sverige även denna sommar, menar han.

– Bulgarien är ett ufattigt land, där folk i protest mot sina villkor har begått självmord genom att bränna sig själva till exempel. Ekonomiskt är de beroende av att ha chans att tjäna några somhelst pengar, då är lockelsen att plocka bär i Sverige en av de sista möjligheterna de ser. Vi får räkna med att det kommer många även i år, ingen kan säga hur många, säger Arne Ruth.

Representanter från polisen, kommuner, bärindustrin samt skogsägare och skogsförvaltare fanns på plats vid seminariet. Även Andreas Ollinen, politiskt sakkunnig vid Justitiedepartementet deltog i diskussionerna.

– Alla som arbetar i Sverige ska ha schysta villkor, oavsett om man kommer från ett annat EU-land eller från ett land utanför unionen. Det får vi genom att samverka mellan myndigheterna, mellan departementen och med branschen.

En som inte är nöjd med vad regeringen gör i frågan är centerpartistiska riksdagsledamoten Solveig Zander. I samband med Upplandsnytts granskning av bärplockarnas situation i höstas skrev hon en motion om att regeringen skulle se över allemansrätten, men nu har hon fått avslag på motionen med motiveringen att man jobbar på frågan sedan tidigare.

– Det har ju inte hänt någonting och det är jag jättebekymrad över. Nu tänker faktiskt jag gå till botten med det här och medverka till att man kommer med förslag. Går det inte till i sommar så ska jag se till att det i alla fall löses till nästa sommar, säger Solveig Zander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista