Lägenhetslänga i Bålsta som ska renoveras. Foto. Cathrin Reth/SR
Miljonprogrammen renoveras

Inga bidrag från regeringen för att minska hyreshöjningar

Stefan Attefall: ”Ska de som redan rustat straffas?”
1:46 min

Det kommer att  dyrare att bo för många när länets cirka 4400 allmännyttiga lägenheter, bygga under 60-70-talen, nu står inför omfattande renoveringar de kommande åren. Hur renoveringarna ska finansieras finns det olika åsikter om. Men regeringen kommer inte stötta bostadsbolagen ekonomiskt.

– De som redan har rustat upp sina lägenheter, ska de då straffas för detta? Men sen finns det också fastigheter som är i så dåligt tekniskt skick, eller att de varit så dåligt underhållna tidigare att det är större ingrepp man måste göra. Förutsättningarna är så olika och ska du från staten gå in och stötta vissa så hamnar du i en rad gränsdragningsproblem, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Nej, att ekonomiskt stötta bostadsbolag med renoveringar av landets miljonprogramslägenheter verkar inte aktuellt från regeringens sida. Annars har ju bland annat både rotavdrag, skattefria underhållsfonder och bidrag till energieffektiviseringar föreslagits från olika håll.

I stället pratar Stefan Attefall om att rikta insatser mot områden som är särskilt utsatta och där kommuner till exempel kan få stöd för att utveckla skola och arbetsmarknad.

– Många av de här områdena är förknippade med den typen av utmaningar också. Vi har också förstärkt bostadsbidragen och självklart tittar vi på om vi ska göra mer på de områdena.

Bostadsminister Attefall säger att han är medveten om att omfattande renoveringar av så många lägenheter de kommande åren är en stor utmaning både för bolagen men också för hyresgästerna som i slutänden står där med högre hyror. Han uppmanar bostadsbolagen att föra en tydlig dialog med sina hyresgäster och att vara flexibla.

– Då hittar man ofta lösningar. Det kan vara allt ifrån att man kan byta till en mindre lägenhet om den man har blir för dyr, men det kan också handla om att göra mjukare övergångar med hyran och att hitta renoveringsambitioner som är rimliga ur fastighetens synpunkt, men också ut de boendes synpunkt. där kan man göra mycket mer än vad som kanske görs ibland.

Fakta: Miljonprogrammen renoveras

Kommunala bostadsbolag i Uppsala län (beräknad renoveringskostnad per lägenhet inom parentes, beräknad hyreshöjning i procent):

Uppsalahem AB - Pågår och klart om 10 år. (1,2mkr) 45%.

Uppsala kommuns Fastighets AB - Ev. inom 5 år. Ingen övrig uppgift.

Östhammarshem (stiftelse) - Ev. inom 5-10 år. Ingen övrig uppgift.

Hebygårdar AB - Pågår. (250-300 000kr) 14%.

Håbohus AB - Pågår. (500-600 000kr) 17,5%.

Tierpsbyggen - Inom 5-6 år. (130 000kr) 4-5%.

AB Enköpings Hyresbostäder - Stambyten gjordes under 90-talet, nu byts vattenstammar med hyreshöjning på 8%.

Knivstabostäder AB - Pågår och klart om 10 år. (150-200 000kr) 16%.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".