Uppsalahems kontor i Uppsala Foto: August Bergkvist

Fler stora hyreshöjningar att vänta i Uppsala

2:09 min

Uppsalahems hyresgäster kan räkna med fortsatt höga hyreshöjningar när bolaget fortsätter att renovera sina miljonprogramslägenheter. Det visar P4 Upplands granskning av kommande renoveringar av allmännyttans 60- och 70-talshus.

Uppsalahem, som precis renoverat klart området Kvarngärdet, höjde hyran där med hela 45 procent. Byggchef Lars Gunnar Sjöö förklarar varför:

– Fastigheterna ska leva i ytterligare 50 år och då måste vi titta på hur det ser ut i framtiden eftersom man lever på helt andra sätt idag. Det är helt andra förutsättningar och helt andra krav från stat och myndigheter.

Alla värdar som renoverar vill väl att det ska hålla så länge som möjligt men alla gör inte så omfattande renoveringar. Varför valde ni att göra det?

– Därför att vi är en långsiktig förvaltare och på sikt blir det också billigast för den som bor där.

420 60-talslägenheter på Kvarngärdet i Uppsala har nyligen stamrenoverats och fått rejält höjda hyror. Men trots att hyresgästerna knorrade innan säger Lars Gunnar Sjöö att hela 80 procent valde att bo kvar och att en enkät visar att de är mer nöjda med sitt boende idag än tidigare.

Men Georg Hardt som är utredare på Hyresgästföreningen i Uppsala ser inte varför det skulle behöva vara så dyrt att renovera lägenheter.

– Man kommer upp i siffror som är lika höga som att bygga en ny bostad och det kan inte vara rimligt att det kostar lika mycket att bygga om en bostad som att bygga en helt ny.

Enligt Sveriges Radios granskning av kommande renoveringar av miljonprogramslägenheterna är det stor skillnad i hur allmännyttans bostadsbolag planerar att höja standard och hyror.

Uppsalahem, som om några år tar sig an 1300 lägenheter i Eriksberg, menar att Kvarngärdet blev till en positiv erfarenhet och därför tänker man fortsätta i samma anda. För de hyresgäster som inte har råd att bo kvar ser bolaget lösningar:

– Många sitter i för stora lägenheter och då har vi hjälpt till. På så sätt kanske inte månadskostnaden blir så mycket större.

Georg Hardt på Hyresgästföreningen tycker däremot att det finns bättre lösningar.

– Ett exempel är Sigtunashem som har infört en mini-midi-maxi-lösning där man får välja mellan en mindre, mittemellan eller större renovering. När vi lanserade den modellen i Uppsala så sa hyresvärden att det är fullständigt omöjligt men det är det inte. I Sigtuna fungerar det.

Men enligt Lars Gunnar Sjö är det här inget för Uppsalahem.

– Vi har tittat på hur de har gjort och vi har besökt dem. Vi har valt att göra på ett annat sätt därför att vi vill att våra fastigheter ska hålla i 50 år till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista