1 av 7
Så här ser vattnet ut i bäcken Samnan, i närheten av reningsverket. Foto: Kina Pohjanen/SR
2 av 7
Här forsar vattnet i reningsverket fram. Foto: Kina Pohjanen/SR
3 av 7
Här har en gris precis slaktats. Foto: Kina Pohjanen/SR
4 av 7
Så här ser du ut inne på reningsverket i Lövsta. Foto: Kina Pohjanen/SR
5 av 7
Så här ser reningsverket från tidigt 1970-tal i Lövsta ut. Foto: Kina Pohjanen/SR
6 av 7
Martin Melkersson, universitetsdirektör SLU. Foto: Kina Pohjanen/SR
7 av 7
Gunilla Lindgren, vattenexpert vid länsstyrelsen i Uppsala län. Foto: Kina Pohjanen/SR

Utsläpp i miljöskyddat område från SLU:s slakteri

2:31 min

Ämnen som kan leda till övergödning och syrebrist släpps ut från Sveriges lantbruksuniversitets slakteri utanför Uppsala. Upplandsnytts granskning visar att reningsverket vid slakteriet sedan starten gång på gång brutit mot sitt miljötillstånd och släppt ut dåligt renat vatten i ett miljöskyddat vattenområde.

Gunilla Lindgren, vattenexpert vid länsstyrelsen i Uppsala län, konstaterar att reningsverket är underdimensionerat:

– Räknar man på en dålig dag är det kopiösa mängder fosfor och syretärande ämnen som går ut. Alla måste ta sitt ansvar. SLU är ett universitet med hållbarhet som kännetecken och det är ett lantbruksuniversitet, säger hon.

Uppåt 70 ton svin-, lamm- och nötkött slaktas i veckan av Lövsta kött som hyr in sig i SLU:s slakteri strax öster om Uppsala. Köttet säljs som närproducerat Lövsta kött och Andersson & Tillmans charkprodukter.

Men det är SLU som har miljöansvaret och sedan slakteriet satte i gång hösten 2011 har miljökontoret varit på dem för att avloppsreningsverket inte fungerar som det ska. Sen dess har en rad åtgärder gjorts, men fortfarande fungerar reningen dåligt visar P4 Upplands genomgång. Vid tre fjärdedelar av mätningarna förra året klarade man inte att uppfylla sitt miljötillstånd, ofta var man långt ifrån.

De ämnen som släpps ut kan bland annat orsaka övergödning, vilket kan ge algblomning och syrebrist i vattnet. Det dåligt renade avloppsvattnet leds ut i Sävjaån, ett Natura 2000-område, som är skyddat för att det är en unik miljö för skyddsvärda fiskarter.

Nu ska SLU bygga ut reningsverket för att komma tillrätta med problemen, säger Martin Melkersson, universtitetsdirektör på SLU. Men redan när man började planera slakteriet för sex år sedan uppgav SLU att det skulle byggas ett nytt reningsverk - men det har alltså inte hänt.

Att det dragit ut på tiden beror bland annat på att kommunens vattenbolag dröjt med besked om SLU skulle få ansluta sig till deras avlopp, säger Martin Melkersson.

– Det är ju det som är vårt problem. Jag vet att vi fick någon typ av besked för en kort tid sen, mejlledes, säger han.

Men det stämmer inte när vi kollar med Uppsalavatten. Åtminstone sedan i januari 2012 har de varit tydliga med att SLU inte kommer att få ansluta sig eftersom vattnet är alltför förorenat.

Vi söker universitetsdirektör Martin Melkersson igen - och nu har han en ny förklaring till att det hela har dröjt - det har varit hög personalomsättning på SLU:

– Det här som jag sa, det är möjligt att det var lite otydligt, för det var ju i början på förra året som den riktiga diskussionen skedde egentligen kring det här. Sen har ju handläggningen av den här utbyggnaden dragit ut på tiden eftersom vi har haft personalomsättning, säger Martin Melkersson. 

Miljötillståndet har gång på gång överträtts sedan hösten 2011, utsläppen hamnar i ett natura 2000-område, ni är ett lantbruksuniversitet. Hur ser du på att ni har agerat så här?

– Ja, det är naturligtvis inte bra, säger Martin Melkersson, universitetsdirektör.

I eftermiddag berättar vi vad tillsynsmyndigheten, Uppsala kommuns miljökontor, gjort åt det här.

Gammalt reningsverk

* Slakteriet invigt augusti 2011, byggt av SLU, bl a för forskning och undervisning av veterinärstudenter.
* Drivs av Lövsta kött som hyr in sig hos SLU.
* SLU har miljöansvaret.
* Här slaktas i dag nöt, gris och lamm, ca 60-70 ton/v.
* Härifrån säljs närproducerat kött och Andersson & Tillmans charkprodukter.
* Rutinen i dag är att samla ihop blod, slaktrester mm för biogasbränning.
* Lokalerna tvättas efter slakt, avloppsvattnet leds till reningsverket vid slakteriet och kan innehålla blod, fett, avföring mm.
* Reningsverket byggdes på 70-talet, för bostadshus och fjäderfäslakteriet som funnits här.
* Är dimensionerat för 100 personekvivalenter dvs motsvarande 140 permanentboende personer.
* Har problem med drift samt inläckage i rör.
Källa: SLU, Ulf Tillman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista