Här syns drottning Silvia på Nobelfesten 2007 tillsammans med Carl-Henrik Heldins företrädare Marcus Storch. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Uppsalaprofessor får drottningen till bordet

Uppsalaprofessorn Carl-Henrik Heldin blir ny ordförande i Nobelstiftelsens styrelse.

Stiftelsen har bland annat som uppgift att förvalta de pengar som går till Nobelprisen. Det nya ordförandejobbet innebär att Heldin kommer att vara drottningens bordskavaljer vid Nobelfesten.

Heldin är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, direktör för Ludwiginstitutet för cancerforskning i Uppsala och vice ordförande för Europeiska forskningsrådet (ERC).

– Jag är glad och hedrad över att få Nobelstiftelsens förtroende och ser fram emot detta viktiga och spännande uppdrag", säger Carl-Henrik Heldin, i ett presssmeddelande

- Nobelpriset har en unik internationell ställning och jag kommer att göra mitt yttersta för att bidra till Nobelstiftelsens arbete med att behålla denna position och utveckla verksamheten vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".