70-talslägenheter i Granbacken i Knivsta. Foto: Cathrin Reth/SR

Oklart hur mycket högre hyra det blir i Knivsta

"Det beror på vad undersökningarna visar"
1:28 min

Sveriges Radios granskning visar att många hyresgäster får räkna med höjda hyror när allmännyttans 60- och 70-talshus ska stamrenoveras. En värd som planerar för renoveringar redan i höst är Knivstabostäder. Men hur höga hyrorna blir är fortfarande oklart, enligt bolagets vd Hans Petter Rognes.

-Det beror på vad undersökningarna visar. I gamla hus kan det gå väldigt olika beroende på vad man hittar när man gör undersökningar och sedan när man börjar arbeta. Jag har varit med om att man hamnat på 10 gånger så mycket.

Knivstabostäders vd Hans Petter Rognäs säger att han hört sig för hur andra värdar resonerar kring kostnader och hyreshöjningar:

--Det jag hört från andra fastighetsägare så siktar man på en hyreshöjning på någonstans mellan 15 och 40 procent om man gör ett stambyte med medföljnade standardhörjningar.

Mycket osäkert med andra ord, men ett som är säkert är att bolaget iallafall inte bestämt vilka hyresgäster som förmodligen redan i höst alltså får räkna med stamrenovering och därmed högre hyra.

Mest bråttom är det, enligt bolagets vd, för fastigheter med vattenskador och sådana finns i området Granbacken. Där träffar jag Helena som berättar att grannarna i hennes 70-talshus haft vattenläckor på sistone. Och så här säger hon om en hyreshöjning på 16%:

– Jag tycker det låter mycket men det kostar väl att göra en sådan renovering och det behövs. Jag kanske skulle kolla på andra områden och se om det finnas något som kanske är lite billigare om det kommer kosta 7000 kronor. I dag betalar jag 5 900 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".