Uppsala

Inflytt i förskola utan möbler

1:45 min

När barn och personal efter påsken kom tillbaka till förskolan Bergabiten i Uppsala efter fyra månaders mögelsanering låg byggdammet tjockt och det fanns i stort sett inga möbler. Fortfarande har man inte fått alla möbler.

 – Det fanns inga möbler, några stolar och bord inslängda i ett av rummen, och sen var det byggdamm och inte mycket mer än så, säger Kim von Hackwitz, mamma till två av barnen på Bergabiten.

Hur upplever du att det här påverkar barnen?

 – Dom känner ju av oron från personal och föräldrar och smittas av den. Vi hade ganska lågt förtroende för ledningen redan innan på grund av att det har hänt ganska mycket saker genom åren. Vi hade börjar bygga upp det här förtroendet med en ny chef. Men det här gör ju att ganska många av oss anser att vi räknas inte, i deras ögon är barnen bara siffror på ett papper, säger Kim von Hackwitz.

Just nu är några matbord och mattor de enda möblerna som finns på förskolan Bergabiten. Det kommer dröja till i början av maj innan förskolan är fullständigt utrustad.

 – Man blir förvånad och fundersam över varför det vi kommer till inte är mer funktionsdugligt. När vi kom hit var golven väldigt smutsiga på grund att dom hade sågat, säger förskolepedagogen Marina Smekal.

Christina Fasth är biträdande föreskolechef med ansvar för Bergabiten. Hon menar att mögelsaneringen gjorde att förskolan kom att betraktas som ett nybygge, vilket ledde till att en långdragen upphandling måste ske.

 – Det är olyckligt att det blev så här, det tycker jag också. Men man måste tänka att nu kommer man in i en ny förskola och det kan hända saker. Man har gjort om i princip allting och då kan det uppstå problem längs vägen. Det är som att flytta in i en nybyggd villa eller så, det händer saker som man inte har tänkt på att man behöver göra, säger biträdande föreskolechef Christina Fasth.