1 av 2
På Tornfalksgränd i Enköping byts kopparrör mot plaströr. Foto: Cathrin Reth/SR
2 av 2
Plaströr på plats vid Tornfalksgränd i Enköping. Foto: Cathrin Reth/SR
Miljonprogramshus renoveras

Tätt mellan dyra stambyten i Enköping

2:05 min

Enköpings Hyresbostäder renoverade och gjorde stambyten i 1200 lägenheter så sent som på 90-talet, men ändå är det nu dags igen. De kopparrör som då sattes in har frätts sönder av det hårda vattnet och måste bytas ut igen, på hyresgästernas bekostnad.

Stora renoveringar med stambyten väntar de kommande åren för de flesta lägenheter i länet som byggdes på 60- och 70-talen. Det visar P4 Upplands sammanställning gällande allmännyttans fastigheter.

I Enköping stambyttes 1 200 lägenheter redan på 90-talet - men nu måste det alltså göras en gång till.  Enligt kommunen visste man redan då att vattnet i Enköping är ovanligt hårt, men enligt Enköpings Hyresbostäders vd Thomas Lundmark är det oklart varför man inte tog reda på hur ledningarna skulle påverkas...

 – Vi har ingen kvar från den tiden hos oss så jag vet inte hur man tänkte eller om det fanns mätningar då så tyvärr kan jag inte svara på frågan. Troligen var det just det materialet man använde då. Det var ett vedertaget material och inget konstigt med det, säger han.

I mitten av 90-talet stambytte EHB sina 60- och 70-talslägenheter i Romberga och Lillsidan. Men bara några år senare reagerade man på förhöjda kopparhalter i avloppsslammet och efter en kartläggning som bekräftade det gick kommunen ut med en rekommendation till bostadsbolag att inte använda kopparrör i bostadshus.

Men det var ju försent för EHB som just hade stambytt sina lägenheter. Men genom åren har bolaget fått lägga allt mer pengar på att laga vattenläckor eftersom rören frätt sönder, och nu byts de alltså ut - till plast - och hyresgästerna får en påslag med max 8 procent på hyran.

Några lägenheter i Lillsidan har sedan några veckor redan fått in de nya rören och i samma veva även nya badrum. Upplandsnytt ringer på hos grannarna Timmy och Esko som inte gillar att få betala några hundralappar mer i månaden.

 – Visst det är fint med ett nytt badrum men jag skulle hellre ha kvar den förra hyran, menar Timmy.

 – Nej, absolut inte, säger Esko Kajala. Det är inte jag som ska ta de smällarna. De kunde väl ha tagit reda på och undersökt, det finns säkert en specialist på det här området också. Men det har de tydligen inte brytt sig om utan de har bara smackat på.

Varför hyresgästerna måste betala för stambyte nummer två inom loppet av femton år, förklarar EHB:s vd Thomas Lundmark så här:

 – Det är så i vår verksamhet att det är alltid hyresgästernas pengar det handlar om. Det är förstås tråkigt att behöva satsa så mycket pengar på att redan efter 15 år byta ut rörinstallationer, det känns inte alls bra.

Borde EHB ha kollat upp det här bättre eftersom man redan då kände till vattnet i Enköping?

 – Om man kände till det och det fanns alternativ så borde man ha gjort det, men det är spekulationer och det kan jag inte uttala mig mer om än så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista