Jan Chirico, som ska forska på tbe. Foto Mårten Nilsson P4 Uppland

Tbe-spridning undersöks av Uppsalaforskare

Forskare ska undersöka spridning av fästingvirus
1:39 min

Uppsala län är ett av de områden i Sverige där flest insjuknar i tbe. Ett nytt forskningsprojekt, där bland andra Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala deltar, hoppas kunna skänka nytt ljus över hur sjukdomen sprids.

Det ska ske genom att studera rådjur, som ju ofta bär på fästingar, säger docenten Jan Chirico på SVA:

– Då märker vi rådjur som vi tar prover på två gånger i månaden. Det är både blodprov och mätningar på tillväxt och så vidare, och där fästingar och fästingburna infektioner kan ha en betydelse i rådjurens populationsdynamik över året och framför allt kan påverka deras dödlighet genom att de får i sig sjukdomar eller sprider sjukdomar. 

I studien ska forskarna granska hur rådjursstammen i ett område utvecklas och hur den mår och i vilken mån den drabbas av sjukdomar, i det här fallet framför allt med fokus på fästingburna infektioner.

En förhoppning är att svaren ska kasta ljus över hur det kommer sig att tbe bland människor sprids så ojämnt över landet. Uppsala, Stockholm och Sörmland är mest utsatta för sjukdomen, som kan ge svår infektion i hjärna och nervsystem och kan leda till bestående skador. Däremot är tbe-smittan mycket litet förekommande på till exempel Gotland.

Det forskarna också hoppas är att det ska gå att få något spår till varför tbe sprids så pass mycket hos människan fastän man ser så lite av att fästingarna själva bär på tbe.

– Det är lite märkligt, för när vi tittar efter sjukdomar i fästingar så hittar vi väldigt lite av tbe, däremot mer av anaplasma och borrelia. Så vi ska försöka titta lite på det, hur det kommer sig att tbe ökar hos människor men finns i så ringa omfattning hos våra fästingar, säger Jan Chirico.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".