Östhammar frågar invånarna om slutförvaret

Östhammars kommun ska ta reda på vad folk tycker om att slutförvara använt kärnbränsle i kommunen. Detta med hjälp av en turné de närmaste fem månaderna.

 – Hos vissa finns det helt klart en oro över att säkerheten inte är tillräckligt hög, säger Vio Colliander Szabo som är kommunikatör på kommunens slutförvarsenhet.

Hon säger att en vanlig fråga de får är: Vad händer? Är det inte redan beslutat? Ska det byggas?

Svaret är att Östhammars kommun inte har sagt ja till något slutförvar av kärnbränsle i Forsmark än. Men en fråga om det kan komma från regeringen om ett par år. För Svensk Kärnbränslehantering (SKB) lämnade för två år sen in en ansökan om att få bygga ett slutförvar i Forsmark.

Men nu åker kommunen på en turné för att så småningom kunna ge kommunens svar: ja eller nej till slutförvar av kärnavfall. Ett 30-tal platser ska besökas. Både kommunens större orter och små byar. Totalt nästan 80 stopp de närmaste fem månaderna.

Det är viktigt både för att folk ska få information - och för att kommunen ska veta vad folk tycker. Det säger kommunalrådet Jacob Spangenberg. För det finns saker att fundera på säger han.

 – Jag tror att det är väldigt många som liksom jag är fundersamma kring den långsiktiga säkerheten. Vi vill ju inte att det här förvaret ska vara annat än säkert, säger Jacob Spangenberg (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista