Miljö- och hälsoskyddsinspektör Cecilia Möne. Foto: Kina Pohjanen/SR

Kommunen överväger åtalsanmälan mot SLU

"Vi har väl kanske brustit lite i tillsynen"
1:55 min

Miljökontoret i Uppsala överväger nu att åtalsanmäla Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för miljöbrott för de utsläpp som skett vid reningsverket vid slakteriet öster om Uppsala. Det säger kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektör Cecilia Möne efter att Upplandsnytt börjat granska utsläppen.

Under de ett och ett halvt år som problemen pågått har kommunen hittills valt att inte ställa krav. Men nu kan ärendet komma att lämnas till åklagare, säger Cecilia Möne:

– Det lutar väl åt när man tittar översiktligt på värdena att det kommer bli en åtalsanmälan för brott mot villkoren, säger hon.

Miljökontoret ska fatta beslut om eventuell åtalsanmälan när de fått in en sammanställning av mätningar från SLU.

Upplandsnytts genomgång visar att SLU vid tre fjärdedelar av mätningarna förra året inte klarade sina utsläppsvillkor. Och att problemen med reningen varit kända sen slakteriet körde igång för drygt i 1,5 år sen.

Vid oförutsedda miljöproblem har miljökontoret rätt att ställa krav, men de har de inte gjort. Enligt miljökontoret bland annat för att SLU har gjort vissa förbättringar och sagt att de utreder utbyggnad av reningsverket. Först nu överväger miljökontoret att begränsa hur mycket vatten det gamla reningsverket får processa, i väntan på utbyggnaden. Ett nytt reningsverk har planerats sen 2007. Nu ska det bli av, säger Martin Melkersson, universitetsdirektör vid SLU:

– Vi har tagit väl lång tid på oss.

Men det vore ju rimligt att tänka sig att man hade reningen klar när man körde igång själva verksamheten?

– Men det gjorde vi ju å andra sidan med kommunens goda minne. De har hela tiden varit informerade om att den här verksamheten är igång och att vi jobbar med att få igång reningen på bästa möjliga sätt, säger Martin Melkersson.

Med kommunens goda minne, säger alltså SLU:s universitetsdirektör. När Upplandsnytt i i början av vår granskning intervjuar kommunen tycker de att de gjort vad de kan som tillsynsmyndighet. Men när vi grävt djupare i vad som hänt och på nytt kontaktar kommunen och frågar varför inga krav, som tidsgräns för när reningen måste fungera, satts upp, tycker miljökontorets Cecilia Möne nu att det borde gjorts:

– Vi har väl kanske brustit lite i tillsynen - men verksamheten har ju sitt ansvar att axla. Det ska inte behövas att vi ska ställa extra krav när de vet vad som gäller.

Men det är ju er uppgift?

– Ja det är väl den erfarenheten som vi gjort.

Gammalt reningsverk

* Slakteriet invigt augusti 2011, byggt av SLU, bl a för forskning och undervisning av veterinärstudenter.
* Drivs av Lövsta kött som hyr in sig hos SLU.
* SLU har miljöansvaret.
* Här slaktas i dag nöt, gris och lamm, ca 60-70 ton/v.
* Härifrån säljs närproducerat kött och Andersson & Tillmans charkprodukter.
* Rutinen i dag är att samla ihop blod, slaktrester mm för biogasbränning.
* Lokalerna tvättas efter slakt, avloppsvattnet leds till reningsverket vid slakteriet och kan innehålla blod, fett, avföring mm.
* Reningsverket byggdes på 70-talet, för bostadshus och fjäderfäslakteriet som funnits här.
* Är dimensionerat för 100 personekvivalenter dvs motsvarande 140 permanentboende personer.
* Har problem med drift samt inläckage i rör.
Källa: SLU, Ulf Tillman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".