1 av 3
Mulitkoptern surrar över hustaken. Foto: Sanna Richter / SR
2 av 3
En stadig anordning enligt Janne Jansson. Foto: Sanna Richter SR
3 av 3
Janne Jansson Teknomedia med sin multikopter. Foto: Sanna Richter /SR

Privata drönare blir vanligare

1:47 min

Flera flanerande Uppsalabor stannade till på Dragarbrunnsgatan i Uppsala för ett par dagar sen. I luften surrade en märklig konstruktion med flera propellrar och en kamera monterad undertill. Det var en mulitkopter- en förarlös farkost- som det kan vara dags att vänja sig vid.  

- Jag såg ett flygande föremål och undrade vad det var. Det var mycket märkligt och lite obehagligt till och med, säger Johan, en av dem som stannade till.

Erik Jangren är flygteknisk inspektör på Transportstyrelsen och där har de märkt av en stor ökning av just förarlösa små farkoster, så kallade UAS:

- Inom luftfarten är det ju ett av de områden som ökar mest, säger han.

Janne Jansson från företaget Teknomedia är också teknikansvarig på 24 UNT. Han har själv byggt deras "mulitrotor" och är ute en hel del i Uppsala.

- Vi använder den till att fotografera fastigheter och ibland i nyhetssammanhang för UNT, säger han.

Att man kan uppfatta den som både obehaglig och skrämmande kan han förstå och han tror att det har att göra både med ljudet och utseendet:

- Skulle den vara rosa eller vit och gullig så skulle den inte alls upplevas som skrämmande, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista